Περίδοτο | Το “Πετράδι Του Ήλιου”

To περίδοτο είναι γνωστό για την λαμπερή ανοιχτή πράσινη απόχρωση του εδώ και αιώνες…κυριολεκτικά. Η χρήση του χρονολογείται ακόμα από την αρχαία Αίγυπτο όπου ήταν γνωστό ως «Το πετράδι του ήλιου». Είναι επίσης γνωστό για ικανότητα του να ενσταλάζει ηρεμία και ασφάλεια αλλά και για την καλή τύχη που φέρνει.

Πάμε να γνωρίσουμε λοιπόν αυτήν την πανέμορφη πέτρα ακόμα καλύτερα.

Λίγη Ιστορία

Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του περίδοτου χρονολογείται από την αρχαία Αίγυπτο, όπως προείπαμε. Η Κλεοπάτρα πιστεύεται ότι ήταν μανιώδης συλλέκτρια περίδοτου και λέγεται ότι ήταν ο αγαπημένος της λίθος. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούσαν το περίδοτο σύμβολο αναγέννησης και ζωτικότητας, συνδέοντάς το με τον θεό του ήλιου Ρα.

Στην αρχαία Ρώμη πάλι, το περίδοτο λατρεύονταν για την ομορφιά και τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι το περίδοτο μπορούσε να προστατεύσει από τους εφιάλτες και να ενισχύσει τη δύναμη του λόγου. Χρησιμοποιήθηκε ακόμα και στη Χαβάη από τους ιθαγενείς. Εκεί ήταν γνωστό ως “τα δάκρυα της Pele”, της θεάς της φωτιάς και των ηφαιστείων.

Κατά τον Μεσαίωνα, το περίδοτο ήταν δημοφιλής επιλογή για εκκλησιαστικά κοσμήματα και θρησκευτικά κειμήλια καθώς πιστεύονταν ότι ήταν σύμβολο αγνότητας και αρετής.

Το περίδοτο ανήκει στην ομάδα ορυκτών ολιβίνης και το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα του αποδίδεται στην παρουσία σιδήρου. Η σκληρότητά του στην κλίμακα Mohs κυμαίνεται από 6,5 έως 7, καθιστώντας το κατάλληλο για διάφορα είδη κοσμημάτων.

περίδοτο, peridoto

Το Περίδοτο Και Οι Ιδιότητες Του

Λόγω του ζωηρού χρώματος του το περίδοτο συχνά συνδέεται με την ανάπτυξη, την ανανέωση και τη ζωτικότητα.

Οι «γιατροί» του παλιού κόσμου πίστευαν ότι το περιδοτο ήταν ένας φυσικός θεραπευτής για το συκώτι, τη χοληδόχο κύστη και τα προβλήματα πέψης. Ίσως λόγω του πράσινου χρώματός της, η πέτρα ήταν συνώνυμη με την ιδέα της αποτοξίνωσης. Το περίδοτο είναι ένα τέλειο τονωτικό για καλή υγεία. Пέρα από αποτοξίνωση πιστεύεται ότι προσφέρει μια σειρά από οφέλη όπως αναγέννηση των κυττάρων, ενίσχυση του μεταβολισμού και ανακούφιση δερματικών προβλημάτων.

Το περίδοτο ενθαρρύνει την ψυχική και συναισθηματική θεραπεία σταθεροποιώντας τη διάθεση και αυξάνοντας την ενέργεια για ζωή. Ανακουφίζει από το στρες και το άγχος ενώ βοηθάει στην αποφυγή εγωκεντρικών συμπεριφορών όπως ζήλια, αγανάκτηση και κακεντρέχεια. Επίσης μας ενθαρρύνει να αποκτήσουμε θετική οπτική καθώς απομακρύνει αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα.

Βοηθάει το μυαλό να εστιάσει και δίνει δύναμη και επιμονή ακόμα και όταν προκύπτουν εμπόδια.

Περίδοτο & Τσάκρα

Συνδέεται τόσο με το τσάκρα της καρδιάς όσο και με το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος και μας δίνει μια καλή βάση για να βρούμε την ισορροπία και τη σταθερότητά μας. 

Το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος είναι ο πυρήνας αυτού που είμαστε. Είναι το εγώ, η δύναμη της θέλησης, το κέντρο ευχαρίστησης και ποιος είσαι. Όταν αυτό το τσάκρα είναι μπλοκαρισμένο, μπορεί να χάσουμε την αίσθηση του σκοπού και του κινήτρου μας και να μείνουμε στάσιμοι. 

Συνδέεται επίσης με το τσάκρα της καρδιάς, AKA το μέρος όπου υπάρχει η αγάπη και η εμπιστοσύνη. Εάν το τσάκρα της καρδιάς  είναι μπλοκαρισμένο, μπορεί να δυσκολευτούμε να χτίσουμε καλύτερες σχέσεις και να μας κυριέψουν καταστροφικές ιδέες ζήλιας και φόβου. 

Σε όλες τις περιπτώσεις το περίδοτο είναι αυτό που χρειαζόμαστε.

Περισσότερα για τα τσάκρα θα βρεις εδώ.

Ασημένιο μενταγιόν περίδοτο, γρανάτη και ρουμπίνι σε ζοισίτη

Χρήση 

Το περίδοτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους. Μπορεί να φορεθεί ως κόσμημα ή μπορεί όμως να τοποθετηθεί στο σπίτι ή το γραφείο για την ενεργοποίηση του Φενγκ Σούι, ώστε να φέρει χαρά, συμπόνια και αρμονία στο περιβάλλον.

Φροντίδα

Για να διατηρήσει τη λάμψη του, το περίδοτο θα πρέπει να καθαρίζεται τακτικά με ζεστό σαπουνόνερο και να σκουπίζεται καλά. Καλό είναι να αποφεύγονται μέρη όπου υπάρχουν ακραίες θερμοκρασίες και ο σκληρός χειρισμός. Αν πιστεύεις στην μεταφυσική ενέργεια μπορείς να το τοποθετήσεις κάτω από το άμεσο φως του φεγγαριού ώστε να επαναφορτιστεί.

Σε Ποια Ζώδια Ταιριάζει

Το περίδοτο είναι ο γενέθλιος λίθος του Αύγουστου και έτσι θεωρείται ότι φέρνει καλή τύχη και ευτυχία στα μωρά του Αυγούστου. Συνεπώς δε θα μπορούσε να μην ταιριάζει σε Λέοντες και Παρθένους. 

Ταιριάζει ιδιαίτερα στους Λέοντες, καθώς το ζωηρό πράσινο χρώμα του ευθυγραμμίζεται με το κυρίαρχο ουράνιο σώμα του ζωδίου, τον ήλιο. Ενισχύει τη δημιουργικότητα, την αυτοπεποίθηση και το πάθος του Λέοντα.

Είναι επίσης εξαιρετική επιλογή για Παρθένους καθώς συνδέεται με το τσάκρα της καρδιάς και μπορεί να βοηθήσει τους Παρθένους να συνδεθούν με τον εσωτερικό τους εαυτό και να προωθήσουν τη συναισθηματική τους ευεξία.

Ταιριάζει απόλυτα και στους Ζυγούς. Οι Ζυγοί είναι γνωστοί για την έντονη αίσθηση ισορροπίας και αρμονίας. Οι καταπραϋντικές ιδιότητες του περίδοτου συμπληρώνουν την επιθυμία του Ζυγού για ισορροπία.

Τέλος, οι πράσινες αποχρώσεις του περίδοτου συνδέονται με την επεκτατική και αισιόδοξη φύση του Τοξότη. Πιστεύεται ότι ενισχύει την εσωτερική αναζήτηση των Τοξότων για γνώση και σοφία.

Είμαι σίγουρη πως ακόμη κι αν δεν ανήκεις σε κάποιο από τα παραπάνω ζώδια το περίδοτο θα σε εντυπωσιάσει!

Διάβασε επίσης:

Αιματόπετρα | Η Πέτρα Του Πολεμιστή

Αμαζονίτης | Η Πέτρα Του Θάρρους

Ακολούθησε με σε Facebook και Instagram για να τα λέμε και από εκεί!

Σκουλαρίκια με περίδοτο