9 Μπλε Πολύτιμοι Λίθοι και οι Ιδιότητες Τους

Είναι εντυπωσιακοί και συνδέθηκαν με την πολυτέλεια και τον πλούτο από την εμφάνιση τους. Αρκετοί μπλε πολύτιμοι λίθοι ήταν γνωστοί από την αρχαιότητα και αγαπιούνται μέχρι και σήμερα.

Υπάρχει τρομερά μεγάλη ποικιλία αποχρώσεων, από βαθύ μπλε μέχρι τόνους του γαλαζοπράσινου. Σίγουρα κάποιος μπλε λίθος θα σου κερδίσει την προσοχή! Ζαφείρι, σοδαλίτης, αζουρίτης, μπλε αχάτης, άκουαμαρίνα, λάπις λαζούλι, τυρκουάζ…είναι τόσοι πολλοί!

Μπλε Πολύτιμοι Λίθοι και Ιδιότητες

Οι μπλε πολύτιμοι λίθοι συνδέονται με το τσάκρα του λαιμού. Ο καθένας έχει διαφορετική σημασία, αλλά οι περισσότεροι βοηθούν στην επίλυση των συγκρούσεων και να επιτυγχάνουν νοητική εστίαση και διαύγεια. Επίσης, ενισχύουν την επικοινωνία και την ειλικρίνεια…ίσως επειδή προάγουν τις συζητήσεις από καρδιάς.

Το μπλε χρώμα θεωρείται ότι έχει θετική επίδραση στο μυαλό και το σώμα. Φέρνει ειρήνη, προάγει την ηρεμία και βοηθά στην εξισορρόπηση των αρνητικών συναισθημάτων. 

Επειδή όμως όπως είπαμε δεν είναι όλοι οι μπλε πολύτιμοι λίθοι το ίδιο, παρακάτω θα δούμε ξεχωριστά 9 από τους πιο δημοφιλείς.

μπλε πολύτιμοι λίθοι, mple polytimoi lithoi, μπλε κρύσταλλοι, mple krystalloi, blue gemstones

Μπλε ζαφείρι

Τα ζαφείρια είναι από τους πιο δημοφιλείς μπλε πολύτιμους λίθους και έχουν γίνει μια εξαιρετική επιλογή για προτάσεις γάμου. Μάλιστα η δημοτικότητα τους ανέβηκε με το δαχτυλίδι αρραβώνων της πριγκίπισσας Νταϊάνα, το οποίο μετέπειτα δόθηκε στην Κέιτ από τον πρίγκιπα Ουίλιαμ όταν της έκανε πρόταση γάμου. Όμως ήδη από τον Μεσαίωνα είχαν συνδεθεί με τον πλούτο. Φοριόντουσαν από βασιλιάδες και πιστεύονταν ότι απέκρουαν το κακό.

Είναι αρκετά εμπορικοί λίθοι και μάλιστα για να βελτιωθεί η διαύγεια και το χρώμα τους υποβάλλονται σε θερμική επεξεργασία σε εργαστήρια.

Πέρα όμως από την εμπορικότητα του το μπλε ζαφείρι είναι μια πέτρα σοφίας, που χαρίζει νοητική εστίαση, συγκέντρωση και ενισχύει τη δημιουργικότητα. Λέγεται ότι διεγείρει το τσάκρα του τρίτου ματιού και του λαιμού, επιτρέποντάς σου να αποκτήσεις μεγαλύτερη διορατικότητα και να μοιραστείς τη σοφία σου με άλλους.

Ακουαμαρίνα

Η ακουαμαρίνα είναι γνωστή για τις όμορφες υδάτινες μπλε και πράσινες αποχρώσεις που θυμίζουν τα βάθη του ωκεανού. Αυτές οι πέτρες δεν φτάνουν ποτέ σε πιο σκούρους τόνους, καθώς τους λείπει ο υψηλός κορεσμός που έχουν οι πέτρες όπως τα ζαφείρια και οι τουρμαλίνες.

Τα παλαιότερα χρόνια, οι γαλαζοπράσινες πέτρες χρησιμοποιούνταν συνήθως ως φυλαχτό από ναυτικούς για να τους κρατούν ασφαλείς στη θάλασσα. Ο θρύλος λέει ότι οι γοργόνες διατηρούσαν την ακουαμαρίνα ως θησαυρό, δίνοντας στους ναυτικούς αυτούς τους μπλε πολύτιμους λίθους για προστασία και για να διώξουν την κακή τύχη. 

Με στενή σύνδεση με το νερό, η ακουαμαρίνα συμβολίζει την ηρεμία, την αρμονία και τη διαύγεια. Λέγεται ότι μπορεί να ανακουφίσει το άγχος και να καθαρίσει το μυαλό, με ηρεμιστικές, καταπραϋντικές ιδιότητες.

Διάβασε περισσότερα και εδώ: Ακουαμαρίνα | Σημασία και Ιδιότητες του Γενέθλιου Λίθου του Μαρτίου

Τανζανίτης

Ο Τανζανίτης βρίσκεται μόνο σε μια πολύ μικρή περιοχή της Τανζανίας, καθιστώντας τον έναν πολύ σπάνιο και πολύτιμο λίθο. Τα τελευταία χρόνια, η δημοτικότητα της πέτρας έχει εκτοξευθεί λόγω του γεγονότος ότι γίνεται όλο και πιο δυσεύρετη. Αυτές οι πέτρες έχουν βαθιές αποχρώσεις του μπλε και του βιολετί, οι οποίες μπορούν να ενταθούν με τη χρήση θερμικής επεξεργασίας. Αν και δημοφιλής, ο τανζανίτης είναι μια πολύ μαλακή πέτρα και μπορεί εύκολα να θρυμματιστεί ή να σπάσει εάν χτυπηθεί.

Είναι μια πέτρα μεταμόρφωσης. Παίρνει αυτόν τον συσχετισμό λόγο του πλεοχρωισμού που παρουσιάζει, πράγμα που σημαίνει ότι παρουσιάζει διαφορετικά χρώματα όταν το βλέπει κανείς από διαφορετικές γωνίες. Πιστεύεται ότι βοηθά στη διάλυση του κακού κάρμα και των ασθενειών αποτοξινώνοντας το σώμα.

Λάπις Λαζούλι

Συνδεδεμένο με τα τσάκρα του τρίτου ματιού και του λαιμού, το λάπις λαζούλι είναι ένας από τους παλαιότερους πνευματικούς λίθους. Η χρήση του από θεραπευτές και ιερείς χρονολογείται από την εποχή της Αιγύπτου. 

Θεωρείται λίθος της αλήθειας και της φιλίας. Πιστεύεται ότι φέρνει αρμονία στις σχέσεις και τις αναθερμαίνει ενώ βοηθά στην τόνωση της σοφίας, της καλής κρίσης και της δημιουργικότητας.

lapis lazuli, λάπις λαζούλι
Λάπις Λαζούλι

Μπλε τοπάζι

Αν και είναι περισσότερο γνωστό για τις κόκκινες και κίτρινες αποχρώσεις του, το τοπάζι είναι μια πιο προσιτή επιλογή όσον αφορά τους μπλε πολύτιμους λίθους. Το τοπάζι απαντάται πολύ σπάνια στη φύση. Το μεγαλύτερο μέρος που χρησιμοποιείται στα κοσμήματα έχει παραχθεί σε εργαστήρια. Αυτό, εν μέρει, είναι που το κάνει πιο προσιτό από άλλους λίθους.

Το τοπάζι έχει συνδεθεί με τη φωτιά. Στη Βίβλο, περιγράφεται ως «πέτρα της φωτιάς» ενώ οι Αιγύπτιοι το αποκαλούσαν «πετράδι του ήλιου». Λόγω αυτών των πεποιθήσεων, το τοπάζι θεωρείται σύμβολο αγάπης και στοργής. Λέγεται επίσης ότι διεγείρει και επαναφορτίζει το σώμα, κατευθύνοντας την ενέργεια εκεί που χρειάζεται περισσότερο.

Σοδαλίτης

Ο εντυπωσιακός σοδαλίτης βοηθά στην ενίσχυση της διαίσθησης, της αντίληψης και της αυτογνωσίας. Είναι ισχυρός λίθος για χρήση σε στρεσογόνες καταστάσεις καθώς βοηθά στην προώθηση μιας λογικής προσέγγισης στο χάος.

Μπλε Αχάτης

Ο μπλε αχάτης είναι ένας σταθεροποιητικός κρύσταλλος που πιστεύεται ότι βοηθά στην αποκατάσταση της συναισθηματικής, σωματικής και πνευματικής ισορροπίας. Συχνά χρησιμοποιείται για να εναρμονίσει την ενέργεια και να κατευνάσει στρεσογόνες καταστάσεις. Σε ορισμένους αρέσει να χρησιμοποιούν κρυστάλλους μπλε αχάτη ενώ διαλογίζονται, καθώς πιστεύεται ότι έχει τη δύναμη να διευκολύνει την αποδοχή του εαυτού και να χτίσει την αυτοπεποίθηση.

Περισσότερα για τον αχάτη θα βρεις εδώ: 7 Είδη Αχάτη Και Οι Ιδιότητες Τους

Σκουλαρίκια με μπλε αχάτη και κρύσταλλο

Σελεστίτης

Ο «φύλακας άγγελος» των κρυστάλλων, ο σελεστίτης, χρησιμοποιείται συχνά για να ηρεμήσει τα έντονα χαώδη συναισθήματα και να επιλύσει τις συγκρούσεις στις σχέσεις. Εκπέμπει μια ειρηνική ενέργεια και αποκαθιστά μια υγιή προοπτική για τη ζωή.

Αζουρίτης

Θεωρείται ότι είναι μια εξαιρετική πέτρα για τη διανοητική διαύγεια. Βοηθάει στην εστίαση και στη διατήρηση της συγκέντρωσης. Θεωρείται η πέτρα του οράματος και βοηθάει στην αφύπνιση του μυαλού αποβαλόντας παλιές πεποιθήσεις που δεν εξυπηρετούν πλέον. 

Για πες, ποιον από τους παραπάνω πολύτιμους λίθους προτιμάς;

Αν σου αρέσει να διαβάζεις για κρυστάλλους διάβασε επίσης:

10 Κρύσταλλοι Που Φέρνουν Χρήματα Και Ευημερία

7 Πράσινοι Πολύτιμοι Λίθοι Που θα Ήθελες Να Έχεις

Ακολούθησε με σε Facebook και Instagram για να τα λέμε και από εκεί!

Views: (9209)