7 Είδη Αχάτη Και Οι Ιδιότητες Τους

Αν συναντήσεις έναν αχάτη μην βιαστείς να πεις «Όχι, δεν είναι αχάτης!» Υπάρχουν τόσα πολλά είδη που ίσως και να μπερδεύουν. Είναι μια πολύπλευρη πέτρα σε εντυπωσιακά και πολλά χρώματα και με κρυμμένη ομορφιά.

Ο αχάτης είναι μια ποικιλία χαλκηδόνιου και ανήκει στην ίδια οικογένεια ορυκτών χαλαζία με τον όνυχα, τον ίασπι και την αιματόπετρα. Είναι μια πέτρα που έχει χρησιμοποιηθεί πολύ από τους ανθρώπους εδώ και περίπου 3.000 χρόνια.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μερικά πράγματα για τον αχάτη, τους πιο δημοφιλείς αλλά και τις ιδιότητες τους.

Λίγα Λόγια Για Τον Αχάτη

Ο αχάτης είναι μια εκπληκτική σύνθεση σχεδίων και χρωμάτων που τον καθιστά έναν από τους εμφανώς πιο διαφορετικούς πολύτιμους λίθους στον κόσμο. Χαρακτηρίζεται από τον λεπτό κόκκο και τα φωτεινά, ζωηρά χρώματα που παιχνιδίζουν σε ρίγες, πιτσιλιές και διάφορα άλλα σχέδια. Γενικά ανάλογα με το έδαφος και τις συνθήκες που βρίσκεται μπορεί να εμφανιστεί σε διαφορετικές μορφές. 

Άλλωστε ο αχάτης είναι ένας απίστευτα εντυπωσιακός πολύτιμος λίθος λόγω των πολλών αποχρώσεων του και της μοναδικής δομής του. Χάρη στην αντοχή του ο αχάτης χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στη δημιουργία κοσμημάτων, διακοσμητικών, ακόμη και εργαλείων.

Ιστορικά, οι αχάτες κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση σε διάφορους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο. Από τους Αρχαίους Αιγύπτιους έως τους Έλληνες και ακόμη και στους πρώιμους ασιατικούς πολιτισμούς, οι αχάτες θεωρούνταν ισχυρά φυλαχτά. Πιστεύονταν ότι έδιωχναν το κακό, εξισορροπούσαν τις ενέργειες του σώματος και έφερναν ακόμη και ευημερία. Στην αρχαιότητα, αυτές οι πέτρες χρησιμοποιήθηκαν επίσης σε πανοπλίες, στις λαβές των σπαθιών και σε φυλαχτά για την προστασία των πολεμιστών στη μάχη.

Κολιέ με μπλε αχάτες και μεταξωτές κορδέλες

7 Είδη Αχάτη Και οι Ιδιότητες Τους

Οι αχάτες έρχονται σε μια πληθώρα μοτίβων και αποχρώσεων. Αν και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ένας ακριβής αριθμός, υπάρχουν εκατοντάδες τύποι αχάτη, καθένας από τους οποίους προσδιορίζεται από τη χαρακτηριστική του εμφάνιση και την τοποθεσία που εξορύσσεται. 

Υπάρχουν πολλές εκδοχές του λίθου, ο καθένας με τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά και παρακάτω θα δούμε τους πιο δημοφιλείς:

Blue Lace Agate

Δεν θα μπορούσαμε να το αποδώσουμε ακριβώς στα ελληνικά καθώς θα έπρεπε να πούμε: Μπλε Αχάτης Δαντέλας(!). Είναι μάλλον το πιο δημοφιλές είδος αχάτη. Αυτή η καταπραϋντική μπλε πέτρα έχει απαλά λευκά σχέδια στην επιφάνεια της και είναι γνωστή για την ηρεμιστική της δράση. Πιστεύεται ότι βοηθά στην επικοινωνία, μειώνει τον θυμό και προάγει την ειρήνη και την ισορροπία.

Fire Agate 

Πιστός στο όνομά του, ο αχάτης της φωτιάς είναι χαρακτηριστικός για τις πύρινες αποχρώσεις του. Συνδέεται με τη γείωση της ενέργειας, την ενστάλαξη θάρρους και την ενίσχυση του πάθους και της δημιουργικότητας κάποιου.

fire agate, αχάτης, αχάτη
Fire Agate

Moss Agate

΄Η αχάτης βρύου, όπως πολλές φορές αποκαλείται. Αυτός ο διαφανής αχάτης έχει εγκλείσματα που μοιάζουν με βρύα, συχνά πράσινα ή μπλε-πράσινα. Λέγεται ότι προάγει την ανάπτυξη, προσελκύει αφθονία και ενισχύει τη σύνδεση του κατόχου του με τη φύση.

Dendritic Agate

Διακρίνεται από τα εγκλείσματα του που μοιάζουν με δέντρο ή φτέρη. Αυτή η πέτρα σχετίζεται συχνά με την προσωπική ανάπτυξη, προάγοντας την επιμονή και την υπομονή.

Crazy Lace Agate

Με στροβιλιζόμενα μοτίβα σε ζωηρούς γήινους τόνους, αυτή η πέτρα συνδέεται συχνά με τη χαρά, τις θετικές και ενθαρρυντικές σκέψεις και την αισιοδοξία.

Botswana Agate (Αχάτης Μποτσουάνας)

Όπως λέει και το όνομα του προέρχεται από την Μποτσουάνα στην Αφρική. Έχει αποχρώσεις του ροζ και του γκρι. Πιστεύεται ότι προσφέρει προστασία, σιγουριά και διεγείρει την έμφυτη περιέργεια του ανθρώπου για την εξερεύνηση του αγνώστου.

Eye Agate

Χαρακτηρίζεται από κυκλικά σχέδια που μοιάζουν με μάτια, εξού και το όνομα του. Θεωρείται παραδοσιακά φυλαχτό ενάντια στο κακό μάτι και πιστεύεται ότι προστατεύει τον κάτοχο του από την αρνητική ενέργεια.

Αυτά είναι μόνο μερικά είδη αχάτη. Εκεί έξω μπορεί να συναντήσεις και άλλα, μην εκπλαγείς και μην αμφιβάλλεις ότι πρόκειται για αχάτη. Ακολούθησε το ένστικτό σου και διάλεξε αυτόν που θα σου κάνει το «κλικ».

Αχάτης και Ζώδια | Σε Ποιον Ταιριάζει

Δεδομένης της τεράστιας ποικιλίας του, ο αχάτης ταιριάζει μάλλον σε όλους! Ωστόσο, με το ζώδιο των Διδύμων υπάρχει μια πιο βαθιά σύνδεση. Οι Δίδυμοι, που κυβερνώνται από τον Ερμή, συχνά αναζητούν ισορροπία και γείωση – ιδιότητες που προσφέρουν εύκολα οι αχάτες. Επιπλέον, η διπλή φύση των Διδύμων αντικατοπτρίζει τα διαφορετικά είδη και τα σχέδια του αχάτη. Τους βοηθάει να  βρουν ισορροπία και να ενισχύσουν την έμφυτη περιέργειά τους.

Το να φοράς ή να διαλογίζεσαι με έναν αχάτη μπορεί να ενισχύσει τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες αν ανήκεις στο ζώδιο των Διδύμων. 

Γενικά θα λέγαμε ότι ο αχάτης δεν είναι απλά ένα λίθος, είναι μια απόδειξη της τέχνης της φύσης, ένα ιστορικό σύμβολο προστασίας και ευημερίας και ένα εργαλείο πνευματικής και συναισθηματικής ισορροπίας. 

Αν σου αρέσει να μην περιορίζεσαι τις επιλογές σου τότε ο αχάτης είναι ο λίθος σου! 

Διάβασε επίσης:

Αιματόπετρα | Η Πέτρα Του Πολεμιστή

Τουρμαλίνη | Ένα Ουράνιο Τόξο Πολύτιμων Λίθων

Αμαζονίτης | Η Πέτρα Του Θάρρους

Ακολούθησε με σε Facebook και Instagram για να τα λέμε και από εκεί!