Τουρμαλίνη | Ένα Ουράνιο Τόξο Πολύτιμων Λίθων

Η τουρμαλίνη είναι ένας από τους πιο ξεχωριστούς λίθους. Είναι ο λίθος με τη μεγαλύτερη ποικιλία χρωμάτων. Από αστραφτερές αποχρώσεις του ροζ και του πράσινου μέχρι βαθύ μπλε και σκοτεινό μαύρο είναι πανέμορφη σε όλες τις εκδοχές της. Αν έχεις λοιπόν την περιέργεια να μάθεις πόσα είδη τουρμαλίνης υπάρχουν, ποιες είναι οι ιδιότητες τους αλλά και σε ποιους ταιριάζουν τότε αυτό το άρθρο είναι για σένα. 

Λίγη Ιστορία

Η ιστορία της τουρμαλίνης είναι τόσο «πολύχρωμη» και έχει τόσες πολλές εκδοχές όσο η ίδια η πέτρα. 

Οι αρχαίοι θρύλοι στην Ινδία ήθελαν την τουρμαλίνη να ταξιδεύει από το κέντρο της Γης, περνώντας πάνω από ένα ουράνιο τόξο, στο οποίο χάριζε τη μυριάδα των χρωμάτων του. Στην αρχαία Αίγυπτο, όπως και σε άλλους πολιτισμούς, πίστευαν ότι προέκυψε από το σπάσιμο του ουράνιου τόξου. 

Οι Ολλανδοί άρχισαν να εισάγουν τουρμαλίνη στην Ευρώπη από τη Σρι Λάνκα στα τέλη του 1600. Μάλιστα χρησιμοποίησαν την πυροηλεκτρική ιδιότητα της τουρμαλίνης για να καθαρίζουν τους σωλήνες από τα τζάκια(όταν η τουρμαλίνη ζεσταθεί δημιουργεί ηλεκτρικό φορτίο που μπορεί να προσελκύσει σκόνη ή μικρά σωματίδια χαρτιού).

Η δημοτικότητα του πολύτιμου αυτού λίθου αυξήθηκε στη σύγχρονη εποχή, ειδικά κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, όταν ο γεμολόγος της Tiffany & Co. George F. Kunz κυκλοφόρησε στην αγορά την πέτρα, αναδεικνύοντας έτσι τη μεγάλη της αξία.

Κάπως έτσι, εμείς τη χαιρόμαστε πλέον ως κόσμημα αλλά και ενισχύουμε τα χαρακτηριστικά μας.

Κολιέ με τσιπς τουρμαλίνης

Η Τουρμαλίνη Και Οι Ιδιότητες Της

Η τουρμαλίνη γενικότερα βοηθά στην κατανόηση του εαυτού μας και των άλλων. Προάγει την αυτοπεποίθηση και μειώνει τον φόβο. Φέρνει έμπνευση, προσελκύει συμπόνια, ανεκτικότητα και ευημερία. Γενικότερα εξισορροπεί καταστάσεις και απομακρύνει τα μπλοκαρίσματα.

Όμως η τουρμαλίνη δεν είναι ένας πολύτιμος λίθος. Είναι μια ομάδα ορυκτών που μοιράζονται παρόμοια κρυσταλλική δομή. Αυτό που διαφοροποιεί κάθε τουρμαλίνη είναι η μοναδική χημική σύσταση και το χρώμα της. Αν και οι τουρμαλίνες έχουν κοινά χαρακτηριστικά κάθε μια έχει και τις δικές της μοναδικές ιδιότητες.

Έτσι έχουμε και λέμε:

Ροζ Τουρμαλίνη

Πολλές φορές αναφέρεται και ως ο λίθος της βαθιάς αγάπης. Όντως αντιπροσωπεύει την αγάπη και τη συμπόνια. Πιστεύεται ότι ενισχύει την ευελιξία και προάγει τη συναισθηματική θεραπεία. Βοηθάει να ξεπεράσουμε παλιά μοτίβα και να αφήσουμε τον εαυτό μας ελεύθερο να δεθεί με τους άλλους, είτε πρόκειται για ερωτική σχέση είτε γενικότερα για διαπροσωπικές σχέσεις. 

Πράσινη Τουρμαλίνη (Verdelite)

Το πράσινο είναι χρώμα καλοτυχίας. Συμβολίζει τη ζωτική ενέργεια και την ανάπτυξη. Μπορεί να μετατρέψει την αρνητική ενέργεια σε θετική, καλλιεργώντας την όρεξη για ζωή αλλά και τον ενθουσιασμό. Ενθαρρύνει το δέσιμο με τη φύση και την συμπόρευση μαζί της.

Μπλε Τουρμαλίνη (Ιντικολίτης)

Συνδέεται με την ανοιχτή επικοινωνία και τη διαύγεια της σκέψης. Πιστεύεται ότι εμπνέει ανεκτικότητα και κατανόηση. Είναι γνωστή για την ηρεμιστική της δράση, ειδικά σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Μαύρη Τουρμαλίνη (Schorl)

Είναι η πιο κοινή ποικιλία τουρμαλίνης και υπάρχει σε διάφορα μέρη ανά τη γη. Συμβολίζει τη σταθερότητα και είναι συνδεδεμένη με την ενέργεια της Γης. Φημίζεται για τις προστατευτικές της ιδιότητες, που διώχνει τις αρνητικές ενέργειες. Συχνά χρησιμοποιείται στον διαλογισμό για την ενίσχυση της αυτογνωσίας και της διαύγειας.

Τουρμαλίνη Καρπούζι

Από τους πιο πρωτότυπους λίθους και ενδεχομένως αυτός που εκφράζει την ποικιλότητα της τουρμαλίνης. Είναι ένας μοναδικός συνδυασμός πράσινου και ροζ σε έναν κρύσταλλο. Αντιπροσωπεύει την ισορροπία καρδιάς και νου. Ενισχύει τη δημιουργικότητα, βοηθά να ξεπεραστούν τα εμπόδια και προάγει την εσωτερική γαλήνη.

tourmaline, tourmalini, τουρμαλίνη

Κόκκινη Τουρμαλίνη (Rubellite)

Συμβολίζει το πάθος, τη δέσμευση και τις επιθυμίες. Ενθαρρύνει την αποφασιστικότητα και την αντοχή. Παρέχει συναισθηματική ισορροπία και ηρεμεί την καρδιά. Γενικότερα προάγει την αυτοπεποίθηση και την πίστη στον εαυτό μας.

Κίτρινη Τουρμαλίνη

Αντιπροσωπεύει την προσωπική δύναμη. Ενθαρρύνει την αυτοπεποίθηση, την προσωπική θέληση και τη δημιουργικότητα. Συνδέεται με την πνευματικότητα και είναι από τους λίθους που διεγείρουν το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος.

Καφέ Τουρμαλίνη (Dravite)

Είναι πέτρα που συνδέεται με τη γη. Ενισχύει την αντοχή και την επιμονή. Γειώνει και ενθαρρύνει την αποδοχή του εαυτού  μας ενώ βοηθά στην απελευθέρωση των περιορισμών που επιβάλλουμε εμείς οι ίδιοι. 

Αυτά τα χρώματα και οι ιδιότητές τους βέβαια είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όταν πρόκειται για τον απέραντο κόσμο της τουρμαλίνης. Κάθε απόχρωση φέρνει μαζί της μοναδική ενέργεια που μπορεί να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προθέσεις. Είτε αναζητάς προστασία, είτε αγάπη, είτε προσωπική ανάπτυξη, υπάρχει μια τουρμαλίνη για σένα.

Τουρμαλίνη Και Ζώδια

tourmaline, tourmalini, τουρμαλίνη

Η τουρμαλίνη είναι ένας από τους γενέθλιους λίθους του Οκτωβρίου. Κατά συνέπεια ταιριάζει πολύ σε Ζυγούς και Σκορπιούς. Πιο συγκεκριμένα η ροζ τουρμαλίνη, με την ηρεμιστική και εξισορροπητική ενέργειά της, ευθυγραμμίζεται τέλεια με τη διπλωματική και αρμονική φύση των Ζυγών. Από την άλλη η μυστηριώδης φύση του Σκορπιού εναρμονίζεται τέλεια με τη μπλε και τη μαύρη τουρμαλίνη.

Λόγω όμως της ποικιλίας της η αλήθεια είναι ότι κάθε τουρμαλίνη μπορεί να ταιριάζει και σε διαφορετικά ζώδια. Έτσι, η πράσινη τουρμαλίνη, που σχετίζεται με τη θεραπεία και τη δύναμη, συμπληρώνει τον περιποιητικό και γήινο Παρθένο, ενώ επίσης ταιριάζει και με τους μεθοδικούς Αιγόκερους και τους επίμονους Λέοντες. Στους Αιγόκερους επίσης ταιριάζει και η μαύρη τουρμαλίνη.

Ένα Ουράνιο Τόξο Σε Λίθους

Η πλούσια ποικιλία χρωμάτων και οι ενδιαφέρουσες ιδιότητες της τουρμαλίνης την καθιστούν έναν από τους πιο περιζήτητους πολύτιμους λίθους στον κόσμο. Οι διάφορες παραλλαγές την καθιστούν εξαιρετικό λίθο για τους περισσότερους. Οπότε σίγουρα εκεί έξω μια τουρμαλίνη είναι και για σένα.

Διάβασε επίσης:

Αιματόπετρα | Η Πέτρα Του Πολεμιστή

Αμαζονίτης | Η Πέτρα Του Θάρρους

Ακολούθησε με σε Facebook και Instagram για να τα λέμε και από εκεί!

Ασημένιο δαχτυλίδι με ακατέργαστους πολύτιμους λίθους
Views: (138)