Γιατί Φοράμε Κοσμήματα; Τι Συμβαίνει;

Έχεις καθίσει ποτέ να αναρωτηθείς γιατί σε όλη την τεράστια έκταση της ανθρώπινης ιστορίας, τα κοσμήματα βρίσκουν σταθερά μια θέση στο σώμα μας, στους πολιτισμούς μας και στις καρδιές μας; Γιατί φοράμε κοσμήματα; Δεν είναι υπερβολή η φράση ότι: «Ο άνθρωπος πρώτα στολίστηκε και μετά ντύθηκε». 

Όντως κάπως έτσι είναι…

Το κόσμημα, σε όλες τις μορφές του, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ανθρώπινου πολιτισμού εδώ και χιλιετίες. Τα παλαιότερα γνωστά κοσμήματα, που χρονολογούνται πάνω από 100.000 χρόνια πριν, ήταν απλά κολιέ από κοχύλια. Είναι περίεργο ότι έφτιαχναν κοσμήματα τόσο παλιά αν σκεφτείς ότι κυρίαρχο μέλημα ήταν η επιβίωση τους και σίγουρα ο καλλωπισμός δεν υπήρχε στην ατζέντα τους.

Καθώς οι κοινωνίες εξελίχθηκαν, το ίδιο εξελίχθηκαν και οι τεχνικές και τα υλικά. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι στολίζονταν με χρυσό και πολύτιμους λίθους, τα οποία θεωρούνταν σύμβολα δύναμης και υπεροχής. Όμως και οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι αλλά και οι αρχαίοι ινδικοί πολιτισμοί δεν πήγαιναν πίσω. Το κόσμημα συμβόλιζε την ομορφιά και την καλαισθησία. Έδειχνε την κοινωνική θέση και την εξουσία.  

Την περίοδο του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης υπήρξε άνοδος των περίπλοκων σχεδίων και έκανε την εμφάνιση του το διαμάντι. Την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης, η μαζική παραγωγή έκανε τα κοσμήματα πιο προσιτά στο ευρύ κοινό, ενώ τον 20ο αιώνα κυριάρχησαν τα καινοτόμα στυλ που αντικατοπτρίζουν πολιτιστικά και καλλιτεχνικά κινήματα όπως η Art Nouveau και ο Κυβισμός. 

Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, το κόσμημα δεν είναι μόνο ένα στολίδι είναι μια αντανάκλαση της κοινωνίας, των αξιών της και της εξέλιξης της.

Γιατί Φοράμε Κοσμήματα;

Είναι Τρόπος Αυτοέκφρασης 

Τα κοσμήματα μάς δίνουν την ευκαιρία να εκφράσουμε το μοναδικό μας στυλ και την προσωπικότητα μας. Μια vintage καρφίτσα, ένα χειροποίητο βραχιόλι ή ένα statement κολιέ, δείχνουν το γούστο και την αισθητική μας. Τα κοσμήματα μιλάνε για εμάς. Τα  μεγάλα σκουλαρίκια ή ένα πολύχρωμο και πλούσιο κολιέ δείχνει εξωστρέφεια και αυτοπεποίθηση. Από την άλλη ένα ζευγάρι μίνιμαλ και κλασικά σκουλαρίκια δείχνουν κομψότητα και ηρεμία. Τα κοσμήματα έχουν τη δύναμη να επικοινωνούν τις αξίες, τις πεποιθήσεις και τα συναισθήματά μας χωρίς να χρειάζεται να πούμε λέξη.

Είναι Σύμβολα Κοινωνικού Status Και Πλούτου

Ιστορικά, τα κοσμήματα είναι ένα ισχυρό σύμβολο της θέσης, του πλούτου και της δύναμης κάποιου. Οι αρχαίοι πολιτισμοί, από τους Αιγύπτιους μέχρι τους Ρωμαίους, φορούσαν κοσμήματα ως ένδειξη αρχοντιάς και κύρους. Οι Φαραώ θάφτηκαν με τεράστιες ποσότητες χρυσού και κοσμημάτων όχι απλώς ως απόδειξη του πλούτου τους, αλλά για να διασφαλίσουν ότι θα διατηρήσουν τη βασιλική τους θέση στη μετά θάνατον ζωή. Στη μεσαιωνική Ευρώπη, νόμοι απαγόρευαν στους απλούς ανθρώπους να φοράνε κοσμήματα καθώς θεωρούνταν προνόμιο μόνο των ευγενών.

Ακόμη και σήμερα όμως, οι άνθρωποι φορούν ακριβά κοσμήματα, όπως δαχτυλίδια με διαμάντια ή πολυτελή ρολόγια, για να δηλώσουν το status τους.

κοσμήματα, ενεργειακά κοσμήματα, γιατί φοράμε κοσμήματα, gaitai forame kosmimata

Έχουν Πνευματική Και Προστατευτική Σημασία

Πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί πίστευαν ότι τα κοσμήματα μπορούσαν να προσφέρουν πνευματική προστασία. Το μάτι του Ώρου, για παράδειγμα, ήταν ένα εξέχον σύμβολο στην αρχαία Αίγυπτο, που πιστεύονταν ότι προστάτευε τον χρήστη από κακόβουλες δυνάμεις. Ομοίως, σε πολλούς πολιτισμούς, τα φυλαχτά φοριόντουσαν για να διώξουν τα κακά πνεύματα ή να φέρουν καλή τύχη. 

Ακόμη και σήμερα, πολλοί άνθρωποι φορούν θρησκευτικά κοσμήματα. Από τον χριστιανικό σταυρό, μέχρι το εβραϊκό αστέρι του Δαβίδ ή το μενταγιόν Hindu Om, τα κοσμήματα χρησιμεύουν ως πνευματικό αποκούμπι και ασπίδα προστασίας. Πόσες φορές, αλήθεια, δε φοράμε το «ματάκι» μας;

Είναι Ορόσημα Σημαντικών Στιγμών Της Ζωής Μας

Τα κοσμήματα συχνά θυμίζουν σημαντικές στιγμές της ζωής. Δαχτυλίδια αρραβώνων, δώρα γενεθλίων, επετείων, γέννας, αποφοίτησης είναι εκεί για να μας θυμίζουν όμορφες και ξεχωριστές στιγμές και χρησιμεύουν ως διαρκή υπενθύμιση αγάπης, αφοσίωσης και δέσμευσης.

Ολοκληρώνουν Την Εμφάνιση Μας

Κακά τα ψέματα ένα κόσμημα μπορεί να απογειώσει ένα αδιάφορο outfit ή να κάνει κιτς κάποιο άλλο. Τα κοσμήματα ολοκληρώνουν την εμφάνιση μας. Ένα κολιέ μπορεί να τονίσει το ντεκολτέ μας, ένα ζευγάρι σκουλαρίκια μπορεί να τραβήξει την προσοχή στο πρόσωπο μας. Το σωστό κόσμημα μπορεί να μεταμορφώσει ακόμα και το πιο απλό σύνολο σε κάτι ιδιαίτερο, δίνοντας την έξτρα πινελιά στην όλη εμφάνιση.

Στην Τελική Τα Φοράμε Γιατί Είναι Ωραία!

Και ναι, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη γιατί φοράμε κοσμήματα. Τα φοράμε γιατί απλά είναι όμορφα, μας φτιάχνουν τη διάθεση και αυξάνουν την αυτοπεποίθηση μας.

Από την αρχή του κόσμου που η ανθρωπότητα ανακάλυψε ότι μπορεί να στολίζεται, τα κοσμήματα δεν σταμάτησαν να είναι κομμάτι της καθημερινότητας μας, των ιδιαίτερων στιγμών μας αλλά και σύμβολα αγάπης, δύναμης και προστασίας.

Γιατί φοράμε κοσμήματα; Γιατί τα αγαπάμε!

Αν σου αρέσει να διαβάζεις για κοσμήματα, διάβασε και αυτά:

Tα 7 Πιο Διάσημα Κοσμήματα Του Κόσμου

Καταραμένα Κοσμήματα | Αλήθεια Υπάρχουν;

Ακολούθησε με σε Facebook και Instagram για να τα λέμε και από εκεί!

Σετ κολιέ και βραχιόλι με λάπι λάζουλι και μαργαριτάρια