Σμαράγδι | Γενέθλιος Λίθος Του Μαΐου

«Σμαράγδια και ρουμπίνια θα σου φέρω, απ’ της Ινδίας τις μακρινές ακτές» τραγουδούσε ο Στέλιος Ρόκκος, όμως είχε άδικο. Τα καλύτερα σμαράγδια δεν εξορύσσονται στην Ινδία. Είναι όμως υπέροχο δώρο και ειδικά για όσους έχουν γεννηθεί τον Μάιο καθώς το σμαράγδι είναι ο γενέθλιος λίθος του Μαΐου.

Συμβολίζει τη ζωτικότητα, την υγεία και τον πλούτο. Το πράσινο χρώμα του είναι ταυτισμένο με την άνοιξη και τη φύση που ανθίζει αυτήν την εποχή. Είναι ταυτισμένο επίσης με σημαδιακές ημερομηνίες. Δεν είναι τυχαίο που αναφερόμαστε σε «σμαραγδένια επέτειο» όταν μιλάμε για τη 55η επέτειο ενός γάμου(ή σχέσης).

Λίγη Ιστορία

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας, οι πολιτισμοί τιμούσαν τη ζωηρή πράσινη λάμψη των σμαραγδιών. Οι Ίνκας και οι Αζτέκοι πίστευαν ότι ήταν ιερά και έφερναν αφθονία. Μάλιστα πολλές από τις περιοχές όπου πρωτοανακαλύφθηκαν σμαράγδια εξακολουθούν να είναι από τις πιο σημαντικές τοποθεσίες εξόρυξης. Τα σμαράγδια είχαν σημαντική θέση στην κοινωνία και δεν είναι τυχαίο πως πολλά από τα πολύτιμα ευρήματα από τις περιοχές των Ίνκας φέρουν σμαράγδια.

Και στην Αίγυπτο όμως τα σμαράγδια ήταν εξέχουσας σημασίας. Η Βασίλισσα Κλεοπάτρα ντύνονταν από την κορυφή μέχρι τα νύχια με αυτά, ενώ άφθονα σμαράγδια έχουν βρεθεί σε αρχαίους αιγυπτιακούς τάφους.

Όμως και στην πιο πρόσφατη σχετικά εποχή φαίνεται να υπάρχει μια προτίμηση στα σμαράγδια. Η Jackie Kennedy, η Grace Kelly, η Elizabeth Taylor και η Βασίλισσα Ελισάβετ ήταν γνωστές για την αγάπη τους στα σμαραγδένια κοσμήματα. Ενώ πριν μερικά χρόνια και η Angelina Jolie προκάλεσε αίσθηση στα Όσκαρ φορώντας σμαραγδένια σκουλαρίκια που κόστισαν 2 εκατομμύρια δολάρια.

Γενέθλιος Λίθος του Μαΐου και Ιδιότητες

emerald, smaragdi, σμαράγδι, γενέθλιος λίθος Μαΐου, genethlios lithos maiou

Το σμαράγδι είναι γενέθλιος λίθος του Μαΐου για κάποιο λόγο. Το πράσινο χρώμα θυμίζει  τη φρεσκάδα της άνοιξης. Συμβολίζει τη ζωτικότητα, την υγεία και την ευημερία.

Το πράσινο είναι επίσης το συμβολικό χρώμα της γονιμότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτοι Ρωμαίοι έδιναν σμαράγδια ως δώρα σε νεαρές συζύγους. Ακόμη όμως και σήμερα, το σμαράγδι είναι ένα δημοφιλές δώρο για νέες μητέρες.

Το σμαράγδι ανοίγει το τσάκρα της καρδιάς και ηρεμεί τα συναισθήματα. Παρέχει έμπνευση, ισορροπία, σοφία και υπομονή. Λέγεται ότι προάγει τη φιλία, την ειρήνη, την αρμονία και την ισορροπία στο σπίτι. Δίνει τη δυνατότητα στον κάτοχο του να δώσει και να λάβει άνευ όρων αγάπη

Επειδή προάγει την ειλικρίνεια και την πίστη, είναι ωφέλιμο για επιτυχημένες επιχειρηματικές συναλλαγές και κάθε είδους συνεργασίες.

Επίσης ενισχύει το πνεύμα. Φέρνει μια αίσθηση χαράς, ανάκαμψης και ανακουφίζει από το άγχος και την πίεση. Φέρνει την υποσυνείδητη σκέψη στο προσκήνιο και προάγει την αυτογνωσία.

Ενισχύει τις δημιουργικές και νοητικές ικανότητες ενώ βελτιώνει και τη συγκέντρωση. Επειδή διώχνει τις αρνητικές σκέψεις, προωθεί την αυτοέκφραση και αποκαθιστά την ψυχική ισορροπία ενώ μπορεί να οδηγήσει σε θετική δράση και αλλαγή.

Τέλος, θεωρείται ότι το σμαράγδι είναι εξαιρετική πέτρα για να…διώξει την ατυχία!

Σε Πνευματικό Επίπεδο

Αν το πάμε σε βαθύτερο πνευματικό επίπεδο το σμαράγδι πιστεύεται ότι αυξάνει την ψυχική ευαισθησία και τη διόραση όταν κρατιέται πάνω από το τσάκρα του τρίτου ματιού. Οι μυστικιστές χρησιμοποιούν την πέτρα για να συγκεντρώσουν σοφία από πνευματικά επίπεδα.

Σε θεραπευτικό επίπεδο θεωρείται ότι ενισχύει και θεραπεύει την καρδιά και τα νεφρά και προάγει την κυκλοφορική και νευρολογική λειτουργία.

Επίσης, πιστεύεται ότι χαλαρώνει και ξεκουράζει την όραση. Αυτό το τελευταίο έχει μάλιστα και επιστημονική βάση καθώς το πράσινο χρώμα ανακουφίζει την καταπόνηση των ματιών και ξεκουράζει! Δοκίμασε την επόμενη φορά που θα εργάζεσαι πολύ ώρα στον υπολογιστή να κάνεις ένα διάλειμμα κοιτάζοντας κάτι πράσινο για λίγο ώστε να ξεκουράσεις το βλέμμα σου.

Μερικές πιο Περίεργες Πεποιθήσεις

Στους μεσαιωνικούς χρόνους στην Ευρώπη, μερικοί πίστευαν ότι τα σμαράγδια που τοποθετούνταν κάτω από τη γλώσσα μπορούσαν να σε βοηθήσουν να προβλέψεις το μέλλον. Άλλοι πίστευαν ότι αν άλλαζε το χρώμα του σμαραγδιού σήμαινε ότι ο αγαπημένος σου λέει ψέματα.

Πού Βρίσκονται τα Σμαράγδια;

Αν όχι στην Ινδία όπως λέει και το άσμα, τότε που; 

Η Κολομβία είναι η κύρια πηγή εξόρυξης των καλύτερων σμαραγδιών. Επίσης η Βραζιλία είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές σμαραγδιών η οποία είναι γνωστή και για το γαλαζοπράσινο, στενό ξάδελφο του σμαραγδιού, του βηρυλίου. Άλλες χώρες που εξορύσσονται σμαράγδια είναι η Ζάμπια, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν και λιγότερο η Ινδία.

Ευτυχώς για εμάς πλέον τα σμαράγδια μπορούν να βρεθούν σε μεγάλη ποικιλία και μεγέθη. Αυτό τα κάνει πιο προσιτά και έτσι δεν είναι απαραίτητο να τα στερηθούμε.

Είναι όχι μόνο υπέροχα λόγω του χρώματος τους αλλά βαθιά συμβολικά πετράδια. Πολύ περισσότερο για όσους ανήκουν στο ζώδιο του Ταύρου ή έχουν γεννηθεί τον Μάιο.

Για πες, πώς σου φάνηκαν οι ιδιότητες και η ιστορία των σμαραγδιών;

Μενταγιόν με ακατέργαστο σμαράγδι

Αν σου αρέσει να διαβάζεις για τους λίθους, διάβασε επίσης:

Αβεντουρίνη Για Τύχη Και Αφθονία

10 Κρύσταλλοι Που Φέρνουν Χρήματα Και Ευημερία

Ακολούθησε με σε Facebook και Instagram για να τα λέμε και από εκεί.