Μαλαχίτης | Λίθος Αλλαγής Και Προστασίας

Ο μαλαχίτης αποτελεί απόδειξη της τέχνης της φύσης η οποία μάλλον συγκέντρωσε όλες τις αποχρώσεις του πράσινου πάνω σε έναν λίθο. Η εντυπωσιακή όψη του τον τύλιξε με θρύλους και μυστήριο και τον έκανε να θεωρείται  από την αρχαιότητα πέτρα μεταμόρφωσης και θαυμάτων. 

Λίγη Ιστορία…

Πιστεύεται ότι το όνομα του προέρχεται από την ελληνική λέξη μαλακός, καθώς και η σύσταση του είναι πιο μαλακή από άλλους λίθους. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα  ότι σπάει εύκολα αλλά είναι πιο ευαίσθητος σε γρατζουνιές.

Ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής λίθος στην αρχαία Ελλάδα και Αίγυπτο ενώ ορυχεία μαλαχίτη υπήρχαν στο Σινά από το 4000 π.Χ. Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν τον μαλαχίτη ως διακοσμητική πέτρα ενώ τον άλεθαν και τον χρησιμοποιούσαν ακόμα και ως σκιά ματιών. Μάλιστα πίστευαν ότι θεράπευε παθήσεις σχετικές με τα μάτια, ότι μπορούσε να διώξει τα κακά πνεύματα και βοηθούσε σε πνευματικούς μετασχηματισμούς.

Υπήρχε σε μεγάλες ποσότητες και στα Ουράλια Όρη της Ρωσίας. Εδώ, χρησιμοποιήθηκε εκτενώς για διακοσμητικούς σκοπούς, όπως στις στήλες του καθεδρικού ναού του Αγίου Ισαάκ στην Αγία Πετρούπολη αλλά και σε ολόκληρα δωμάτια στα χειμερινά ανάκτορα. 

Σε διάφορους πολιτισμούς, ο μαλαχίτης χρησιμοποιούνταν ως φυλαχτό. Κάποιοι πίστευαν ότι όποιος έπινε μαλαχίτη μπορούσε να κατανοήσει τη γλώσσα των ζώων, ενώ άλλοι τον κρεμούσαν πάνω από την κούνια των μωρών καθώς πίστευαν ότι προστάτευε από αρρώστιες και ατυχήματα.

Ο Μαλαχίτης Και Οι Ιδιότητες Του

malachite, malachitis, malaxitis, μαλαχίτης

Ο μαλαχίτης είναι ορυκτό υδροξειδίου του ανθρακικού χαλκού και σχηματίζεται συχνά μέσω της διάβρωσης των μεταλλευμάτων χαλκού. Οι βαθυπράσινες αποχρώσεις του μπορεί να ποικίλλουν από ανοιχτό έως σκούρο, ακόμα και πάνω στον ίδιο λίθο. Αυτό δημιουργεί μοναδικά μοτίβα που κάνει κάθε μαλαχίτη διαφορετικό από τους άλλους.

Σε όλη την ιστορία, ο μαλαχίτης έχει θεωρηθεί ως πέτρα μεταμόρφωσης και προστασίας. Πιστεύεται ότι απορροφά αρνητικές ενέργειες και διεγείρει τη διαίσθηση. Απορροφά και την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια, την ακτινοβολία και τους ρύπους, συλλέγοντάς τους από την ατμόσφαιρα και από το σώμα. Καθαρίζει και ενεργοποιεί τα τσάκρα και συντονίζει την πνευματική καθοδήγηση. 

Ανοίγει την καρδιά στην αγάπη χωρίς όρους. Ενθαρρύνει την ανάληψη κινδύνων και την αλλαγή. Απελευθερώνει από αρνητικά συναισθήματα, παλιά τραύματα και ξεπερασμένα μοτίβα και μας δείχνει πώς να αναλάβουμε την ευθύνη για τις πράξεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Επίσης, απελευθερώνει από αναστολές και αναπτύσσει την ενσυναίσθηση για τους άλλους, ενώ μας δίνει τη δυνατότητα να συλλέγουμε και να επεξεργαζόμαστε πληροφορίες πιο εύκολα. Ηρεμεί και πιστεύεται ότι βοηθά στην ανακούφιση από το στρες.

Τέλος, εξισορροπεί τις εναλλαγές της διάθεσης ενώ όσον αφορά το θεραπευτικό κομμάτι πιστεύεται ότι διευκολύνει τον τοκετό και ανακουφίζει από κράμπες και διαταραχές της εμμήνου ρύσεως. 

Κολιέ με μαλαχίτη και λαβραδορίτη

Μαλαχίτης και Ζώδια

Κάθε ζώδιο μπορεί να ενισχύσει τα φυσικά του χαρακτηριστικά και να αναδείξει τη μοναδική του γοητεία έχοντας στην κατοχή του συγκεκριμένους λίθους. Έτσι πιστεύεται ότι ο μαλαχίτης είναι εξαιρετικός λίθος για: 

Ταύρους (20 Απριλίου – 20 Μαΐου): Με τον Ταύρο να είναι ζώδιο της γης, η γείωση και ενέργεια του μαλαχίτη μπορεί να φέρει ισορροπία και να τονώσει την ήδη εγγενή σύνδεσή των Ταύρων με τη Γη.

Σκορπιούς (23 Οκτωβρίου – 21 Νοεμβρίου): Ο Σκορπιός, ως ζώδιο του νερού, εμβαθύνει σε συναισθηματικές σφαίρες. Οι προστατευτικές και διαισθητικές ιδιότητες του μαλαχίτη μπορούν να βοηθήσουν τους Σκορπιούς στα έντονα συναισθηματικά ταξίδια τους, βοηθώντας τους να επεμπλακούν από περίπλοκες καταστάσεις.

Αιγόκερους (22 Δεκεμβρίου – 19 Ιανουαρίου): Οι Αιγόκεροι είναι γνωστοί για την πειθαρχημένη και στρατηγική φύση τους. Ο μαλαχίτης μπορεί να τους βοηθήσει να αξιοποιήσουν το υποσυνείδητό τους και να ευθυγραμμίσουν τους στόχους τους με τον πραγματικό τους σκοπό.

Εδώ και χρόνια ο μαλαχίτης εμπνέει, γοητεύει και προστατεύει. Οι άπειρες αποχρώσεις του πράσινου τον κάνουν απλά πανέμορφο. Επίσης οι προστατευτικές και μετασχηματιστικές του ιδιότητες τον κάνουν εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν να απεγκλωβιστούν από παλιές καταστάσεις και να φέρουν την αλλαγή στη ζωή τους.

Πώς σου φαίνεται λοιπόν να αποκτήσεις έναν μαλαχίτη;

Διάβασε επίσης:

Αιματόπετρα | Η Πέτρα Του Πολεμιστή

Αμαζονίτης | Η Πέτρα Του Θάρρους

Ακολούθησε με σε Facebook και Instagram για να τα λέμε και από εκεί!