Ίασπις | Ο Λίθος Της Ισορροπίας

Η μυστηριώδης ομορφιά του ίασπι έχει αιχμαλωτίσει πολλούς πολιτισμούς ανά τους αιώνες, από τους αρχαίους Αιγύπτιους αλλά και σήμερα κάθε σύγχρονο fashionista που σέβεται τον εαυτό του. Ο ίασπις έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες στη δημιουργία κοσμημάτων, γλυπτών και άλλων διακοσμητικών κομματιών. 

Αν θες να μάθεις περισσότερα για αυτόν τον διάσημο λίθο και τις ιδιότητες του συνέχισε να διαβάζεις. Σε αυτό το άρθρο θα πούμε πολλά!

Τι είναι ο Ίασπις;

Ο ίασπις είναι ένας τύπος χαλαζία που βρίσκεται σε ποικιλία χρωμάτων, από βαθύ κόκκινο και πορτοκαλί έως ανοιχτό καφέ και πράσινο. Συχνά υπάρχουν πάνω του ραβδώσεις λόγω της παρουσίας οξειδίου του σιδήρου μέσα στη δομή του. Κάθε πέτρα ίασπι είναι μοναδική και δεν υπάρχει δεύτερη ίδια. 

Στην αρχαιότητα, ο ίασπις χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή σφραγίδων, φυλαχτών και άλλων διακοσμητικών αντικειμένων. Η ανθεκτικότητά του και η πολύχρωμη εμφάνισή του τον έκαναν δημοφιλή επιλογή για τη δημιουργία περίπλοκων σχεδίων. Σήμερα, ο ίασπις εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για την κατασκευή κοσμημάτων και τα μοναδικά του χρώματα και μοτίβα τον κάνουν έναν περιζήτητο λίθο.

Ιστορικά πίστευαν ότι ο ίασπις είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Σε πολλούς πολιτισμούς, πιστεύονταν ότι βοηθούσε στην καταπολέμηση του πυρετού, την υγεία του ήπατος αλλά και την  αποκατάσταση της ενεργειακής ισορροπίας. Σήμερα, προτιμάται καθώς πιστεύεται ότι προκαλεί συναισθηματική ηρεμία και βοηθάει στη διαχείριση του άγχους.

Ιδιότητες

Ο ίασπις είναι ένας λίθος που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για να βοηθήσει στην ανακούφιση από το στρες και το άγχος, να προάγει την πνευματική διαύγεια και την εστίαση στο στόχο, ακόμη και να βοηθήσει στη σωματική θεραπεία. 

Τονώνει την αυτοπεποίθηση και αυξάνει την έμπνευση και τη δημιουργικότητα ενώ ενισχύει και την πνευματικά ανάπτυξη. Ενθαρρύνει την ειλικρίνεια με τον εαυτό μας. Παρέχει κουράγιο για να αντιμετωπίσουμε δυναμικά τα προβλήματα. Βοηθά τη γρήγορη σκέψη και προάγει τις οργανωτικές μας ικανότητες. Επίσης διεγείρει τη φαντασία και μετατρέπει τις ιδέες σε δράση. Πιστεύεται ότι παρατείνει τη σεξουαλική ευχαρίστηση και αναζωογονεί τον οργανισμό.

Αν μια λέξη όμως θα χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει τις ιδιότητες του ίασπι, αυτή θα ήταν ισορροπία. Είναι ιδιαίτερα εξισορροπιστική πέτρα και χρησιμοποιείται αρκετά συχνά και στον διαλογισμό. Εξισορροπεί το γιν και το γιανγκ. 

Βοηθά στην απομάκρυνση της αρνητικής ενέργειας, κατευνάζει το άγχος και φέρνει γαλήνη, ηρεμία και πληρότητα. 

Επίσης, καθαρίζει από την ηλεκτρομαγνητική και περιβαλλοντική ρύπανση, συμπεριλαμβανομένης της ακτινοβολίας. 

Αυτές είναι οι βασικές ιδιότητες του ίασπι. Υπάρχουν  όμως και άλλες οι οποίες διαφέρουν ανάλογα με το χρώμα.

Έτσι:

Μαύρος Ίασπις

Είναι επίσης γνωστός ως “Blackstone”. Ο μαύρος ίασπις είναι ένας εξαιρετικά προστατευτικός λίθος που βοηθά στη συγκέντρωση και τη γείωση της ενέργειας.

Ίασπις Brecciated 

Αυτός ο ίασπις  έχει ιδιαίτερο χρώμα λόγω του αιματίτη που περιέχει, συχνά αποκαλείται και “Poppy Jasper”. Είναι μια ιδιαίτερα καλή πέτρα γείωσης που βοηθάει όταν αισθανόμαστε καταβεβλημένοι. Ενισχύει τις οργανωτικές ικανότητες ενώ βοηθά στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας. Ενθαρρύνει την ενσυναίσθηση και την επικοινωνία, απορροφά την αρνητική ενέργεια και προάγει την υγεία.

Dalmatian

Πήρε το όνομα του από την άσπρη με μαύρες πιτσιλιές εμφάνιση του. Βοηθά στο μετρίασμα της απογοήτευσης και στο να δούμε τα δυνατά και αδύνατα μας στοιχεία πιο καθαρά.

jasper, Dalmatian jasper, ίασπις, ιασπις
Dalmacian Jasper

Πράσινος Ίασπις

Ενδεχομένως από τις πιο δημοφιλείς παραλλαγές του. Είναι ιδιαίτερα θεραπευτική πέτρα. Βοηθά στο να απαλλαγούμε από εμμονές. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτοξινώνει όλα τα συστήματα του σώματος. 

Κόκκινος Ίασπις

Ακόμα μια διάσημη εκδοχή του. Ο κόκκινος ίασπις είναι διεγερτικός και εξαιρετικά προστατευτικός λίθος. Μπορεί να εξουδετερώσει την ακτινοβολία και άλλες μορφές περιβαλλοντικής και ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης. Φέρνει στο φως προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, διορθώνει αδικίες και παρέχει πληροφορίες για δύσκολες καταστάσεις. Ηρεμεί τα συναισθήματα, καθαρίζει και σταθεροποιεί την αύρα. Είναι επίσης ένας θεραπευτικός λίθος, καθώς ενισχύει και αποτοξινώνει το κυκλοφορικό σύστημα.

Κίτρινος Ίασπις

Είναι επίσης εξαιρετικά προστατευτικός λίθος. Έχει την ικανότητα να εξουδετερώνει την ακτινοβολία και άλλες μορφές περιβαλλοντικής και ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης. Ηρεμεί τα νεύρα και κατευνάζει τα συναισθήματα. 

Αυτοί είναι από τους πιο γνωστούς, παρόλα αυτά υπάρχουν πολλές ακόμα παραλλαγές ίασπι.

jasper, ίασπις, ιασπις, πράσινος ίασπις, прασινος ιασπις

Φροντίδα

Για να διασφαλίσεις ότι ο ίασπις σου θα παραμείνει σε καλή κατάσταση, η κατάλληλη φροντίδα είναι απαραίτητη. Όπως είπαμε είναι σχετικά ανθεκτικός λίθος, οπότε μπορείς να τον καθαρίζεις τακτικά με χλιαρό σαπουνόνερο και ένα μαλακό πανί ή μια μαλακή βούρτσα. Άπλα φρόντισε να τον ξεπλύνεις καλά από τη σαπουνάδα και να τον στεγνώσεις με ένα πανί ώστε να μην μείνουν κηλίδες νερού. 

Παρά το γεγονός ότι είναι μια σκληρή πέτρα, ο ίασπις εξακολουθεί να είναι ευάλωτος σε γρατσουνιές και χημικές ουσίες. Οπότε φρόντισε να τον αποθηκεύεις(όπως και όλους τους πολύτιμους λίθους άλλωστε) στο δικό του κουτί ή σακουλάκι. 

Περισσότερα για την φροντίδα των πολύτιμων λίθων διάβασε και εδώ: Φροντίδα πολύτιμων λίθων: Γιατί και πώς

Πού βρίσκεται ο Ίασπις;

Γενικά δεν θεωρείται ως σπάνιος πολύτιμος λίθος. Βρίσκεται σε πολλές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, όπως Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Βραζιλία και Ρωσία. Αυτό σημαίνει ότι είναι και πιο προσιτός σε σχέση με άλλους πολύτιμους λίθους. 

Ωστόσο, η αξία του μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ποιότητά του και την σπανιότητα χρώματος και σχεδίου. 

Ίασπις και Ζώδια

Ο ίασπις δεν συνδέεται παραδοσιακά με κανένα ζώδιο. Λόγω της ήρεμης φύσης του όμως ταιριάζει πολύ σε Αιγόκερους και Παρθένους.

Η γείωση και η ηρεμιστική του ενέργεια πιστεύεται ότι φέρνει ισορροπία και σταθερότητα, βοηθώντας τους να ξεπεράσουν τις προκλήσεις και να πετύχουν τους στόχους τους. 

Γράψε μου αν θες στα σχόλια, θα φορούσες έναν ίασπι;

Αντρικό βραχιόλι με χάντρες από πράσινο ίασπι

Αν σου αρέσει να διαβάζεις για λίθους διάβασε επίσης:

9 Κίτρινοι Πολύτιμοι Λίθοι Και Οι Ιδιότητες Τους

9 Λίθοι που μειώνουν το στρες

Ακολούθησε με σε Facebook και Instagram για να τα λέμε και από εκεί!