Καταραμένα Κοσμήματα | Αλήθεια Υπάρχουν;

Διαμάντια και ρουμπίνια και ζαφείρια! Υπέροχοι πολύτιμοι λίθοι που όλοι θα ήθελαν! Ή μήπως όχι; Πίσω από τη λάμψη και την ομορφιά κάποιων κοσμημάτων κρύβεται μυστήριο. Καταραμένα κοσμήματα;

Παρακάτω σου αφήνω 5 ιστορίες κοσμημάτων που έχουν χαρακτηριστεί ως καταραμένα κοσμήματα. Κάποιες ιστορίες είναι πολύ ενδιαφέρουσες!

Το Μαύρο Διαμάντι Ορλόφ (Black Orlov)

Η ιστορία του Μαύρου Διαμαντιού Ορλόφ είναι σίγουρα μια μυστηριώδης ιστορία. Ο θρύλος λέει ότι το Μαύρο Διαμάντι Ορλόφ προήλθε από την Ινδία τον 19ο αιώνα όταν ένας Ινδουιστής μοναχός έκλεψε το τεράστιο μαύρο διαμάντι από το κεφάλι ενός αγάλματος Μπράχμα. Προφανώς, αυτό δεν άρεσε στον Ινδουιστή θεό της δημιουργίας και ο μοναχός βρέθηκε δολοφονημένος μετά από λίγο καιρό.

Έναν αιώνα περίπου μετά, το διαμάντι καταλήγει στη Ρωσία και στην πριγκίπισσα Νάντια Βγιεγκίν Ορλόφ, αλλάζοντας το όνομα του σε Μαύρο Διαμάντι Ορλόφ (Black Orlov). Η πριγκίπισσα Νάντια αυτοκτόνησε πηδώντας από έναν ουρανοξύστη στη Ρώμη. Το περίεργο είναι όμως ότι την ίδια τύχη είχε και η επόμενη ιδιοκτήτρια Λεονίλα Γκαλίτσινε Μπαριατίνσκι.

Όμως δεν ήταν οι μόνες αυτοκτονίες όσων είχαν το διαμάντι. Το 1932, ο Τζ. Πάρι, ένας έμπορος διαμαντιών που κατείχε επίσης το διαμάντι, αυτοκτόνησε πηδώντας από ουρανοξύστη στη Νέα Υόρκη.

Άραγε το διαμάντι 67.50 καρατίων είχε κάποια σχέση τελικά; 

καταραμένα κοσμήματα, kataramena kosmimata, cursed jewelry
Το Μαύρο Διαμάντι Ορλόφ. Πηγή: Wikipedia

Το Μωβ Ζαφείρι του Δελχί(The Delhi Sapphire)

Σύμφωνα με το μύθο, το Μωβ Ζαφείρι του Δελχί (ή ο Καταραμένος Αμέθυστος) κλάπηκε από τον ναό της Ίντρα κατά την Ινδική εξέγερση του 1857. Ο συνταγματάρχης Φέρρις, το έφερε στην Αγγλία.

Κάπου εδώ άρχισαν και τα προβλήματα για αυτόν και την οικογένεια του. Η υγεία του Φέρρις κλονίστηκε ενώ χρεοκόπησε κιόλας. Ο γιος του που κληρονόμησε το πετράδι είχε την ίδια μοίρα, οπότε το έδωσε σε έναν φίλο του. Μάλλον δεν ήταν και ό,τι καλύτερο καθώς ο φίλος του αυτοκτόνησε λίγο καιρό μετά.

Και η καταστροφική πορεία του ζαφειριού συνεχίστηκε. Το 1890, ο συγγραφέας Έντουαρντ Χέρον Άλεν απέκτησε το πετράδι το οποίο ισχυρίστηκε ότι του έφερε τρομερή κακοτυχία και αποφάσισε να το χαρίσει σε ένα φίλο του τραγουδιστή. Κατά διαβολική σύμπτωση λίγο καιρό μετά ο τραγουδιστής αυτός έχασε τη φωνή του. Έτσι ο Χέρον Άλεν αποφάσισε να πετάξει το ζαφείρι στο ποτάμι. Όμως όχι, δεν έφυγε από τη ζωή του, καθώς το βρήκε κάποιος και του το επέστρεψε. Τελικά αποφάσισε να το κλειδώσει σε μια τραπεζική θυρίδα. Έθεσε σαν όρο να μπορεί να πουληθεί τρία χρόνια μετά το θάνατό του και να μην περιέλθει ποτέ στην κόρη του.  

Μετά τον θάνατό του το 1943, η κόρη του πήρε το Μωβ Ζαφείρι και το έδωσε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, μαζί με ένα σημείωμα που προειδοποιεί για την κατάρα του. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η κατάρα είναι ακόμη σε εξέλιξη. Αλήθεια ή ψέμα, ποιος ξέρει;

καταραμένα κοσμήματα, kataramena kosmimata, cursed jewelry
Ο Καταραμένος Αμέθυστος. Πηγή: Natural History Museum UK

Διαμάντι Κο-Ι-Νουρ(Koh-I-Noor)

Οι Ινδουιστές πιστεύουν ότι το διαμάντι Koh-I-Noor είναι αξιοσέβαστο, παρά την κατάρα που φέρει. Πολλοί άντρες ιδιοκτήτες του διαμαντιού εκθρονίστηκαν βίαια, αποδεικνύοντας ότι η κακή τύχη θα ταλαιπωρούσε κάθε άνδρα που το κατείχε. Όταν το διαμάντι 109 καρατίων κατέλεξε ανάμεσα στα κοσμήματα του βρετανικού στέμματος, φοριόταν μόνο από βασίλισσες για να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους και μέχρι στιγμής φαίνεται ότι πιάνει! 

To Διαμάντι Regent

Φημολογείται ότι η κατάρα του διαμαντιού Regent ξεκίνησε όταν ένας σκλάβος βρήκε το διαμάντι σε ένα ορυχείο στην Ινδία το 1608. Ο σκλάβος αποφάσισε να κρύψει το διαμάντι 140.64 καρατίων όμως τελικά τον λήστεψαν και τον σκότωσαν.

Το διαμάντι Regent πέρασε από τα χέρια του βασιλιά Λουδοβίκου XVIII και του Κάρολου X οι οποίοι και οι δυο αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από τον θρόνο. Επίσης φορέθηκε από την Μαρία Αντουανέτα η οποία τελικά αποκεφαλίστηκε. Κόσμησε και το σπαθί του Ναπολέοντα ο οποίος εξορίστηκε και πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του μόνος και ζώντας σε φρικτές συνθήκες.

Σήμερα το διαμάντι βρίσκεται στο Λούβρο.

Το Διαμάντι της Ελπίδας(The Hope Diamond)

Πιθανότατα το πιο διάσημο από τα καταραμένα κοσμήματα. Η κατάρα του διαμαντιού ξεκίνησε τον 17ο αιώνα όταν ένας έμπορος πολύτιμων λίθων, ο Ζαν-Μπατίστ, έκλεψε το μπλε διαμάντι από ένα ινδουιστικό άγαλμα. Ο  Ζαν-Μπατίστ πέθανε από πυρετό αμέσως μετά. Το Διαμάντι της Ελπίδας περιήλθε στην κατοχή του Βασιλιά Λουδοβίκου ΙΣΤ’ και της Μαρίας Αντουανέτας, οι οποίοι και οι δύο κατέληξαν στη λαιμητόμο.

Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, το διαμάντι κλάπηκε και κόπηκε ξανά από τον Γ.Φόλς, έναν Ολλανδό κοσμηματοπώλη.  Η μοίρα του επιφύλασε να δολοφονηθεί από τον γιο του, ο οποίος στη συνέχεια αυτοκτόνησε και το διαμάντι εξαφανίστηκε.

Το διαμάντι επανεμφανίστηκε μυστηριωδώς το 1900. Δυστυχώς ούτε η μοίρα των μετέπειτα ιδιοκτητών ήταν καλύτερη. Η Έβαλυν Γουόλς Μακλίν, τελευταία κληρονόμος του διαμαντιού, αγόρασε το διαμάντι το 1912 και το έβαλε στο κολάρο του σκύλου της! Μπορεί ο σκύλος της να μην έπαθε κάτι όμως η Μακλίν έχασε την κόρη της από υπερβολική δόση και τον γιο της σε αυτοκινητιστικό. Ο άντρας της την εγκατέλειψε για μια άλλη ενώ έχασε και την περιουσία της. Τα επιζώντα παιδιά της πούλησαν το διαμάντι σε έναν κοσμηματοπώλη, ο οποίος στη συνέχεια το δώρισε στο Ίδρυμα Σμιθσόνιαν το 1958, αφού το σπίτι του κάηκε και εκείνος είχε ένα σοβαρό τροχαίο. Χμ….

καταραμένα κοσμήματα, kataramena kosmimata, cursed jewelry
Το διαμάντι της Ελπίδας. Πηγή: Wikipedia

Καταραμένα κοσμήματα ή όχι; Πάντως υπάρχουν πολλές τραγικές συμπτώσεις στις ιστορίες τους!

Εγώ πάλι για να κλείσω το άρθρο με θετικό vibe θα σου αφήσω να διαβάσεις και αυτά:

10 Κρύσταλλοι Που Φέρνουν Χρήματα Και Ευημερία

9 Ημιπολύτιμοι Λίθοι για Καλή Τύχη. Έχε Τους Πάντα Μαζί Σου!

Αν σου αρέσουν οι ιστορίες με λίθους και κοσμήματα ακολούθησε με σε Facebook και Instagram για να τα λέμε και από εκεί!

Σκουλαρίκια με αχάτη
Σκουλαρίκια από αχάτη