Φροντίδα πολύτιμων λίθων: Γιατί και πώς

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι λατρεύονταν από τους ανθρώπους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Τα ιδιαίτερα χρώματα τους, η σπανιότητα και η λάμψη τους περιτριγυρίζονταν από μυστήριο. Μπορεί παλιότερα όταν κάποιος λίθος έχανε τη λάμψη του να κατέληγε στα ‘αζήτητα’, σήμερα όμως ξέρουμε ότι η φροντίδα πολύτιμων λίθων βοηθάει να διατηρήσουν τη λάμψη και την ομορφιά τους.

Φροντίδα πολύτιμων λίθων:

Πώς να τους καθαρίσεις

Είναι αυτονόητο ότι όλοι οι πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι πρέπει να καθαρίζονται συχνά για να διατηρούν τη λάμψη και την ομορφιά τους. 

Ωστόσο, δεν χρειάζεσαι ειδική συσκευή για να τους καθαρίσεις. Οι περισσότεροι λίθοι ανταποκρίνονται καλά στο ήπιο απορρυπαντικό και το ζεστό νερό

Τρίψε χρησιμοποιώντας μια μαλακή βούρτσα -κατά προτίμηση μια βρεφική με μαλακές τρίχες. Απέφυγε όμως να υπερβάλλεις με το τρίψιμο γιατί μπορεί να έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα! Ξεπλένεις και στεγνώνεις απαλά με ένα μαλακό πανί. 

Tip: Προτίμησε για τον καθαρισμό να χρησιμοποιήσεις ένα μπολ με χλιαρό νερό και σαπούνι και όχι να πλένεις απευθείας κάτω από τη βρύση.

Καλό είναι βέβαια, πριν επιχειρήσεις να καθαρίσεις κάποιο λίθο να μάθεις περισσότερα για την φύση του. Για παράδειγμα διαμάντια, ρουμπίνια, σμαράγδια και άλλοι είναι πιο ανθεκτικοί και μπορούν να καθαριστούν με ήπιο απορρυπαντικό και νερό. Ενώ μαλακές πέτρες όπως το τυρκουάζ και το κεχριμπάρι δεν πρέπει να παραμένουν πολύ ώρα στο νερό καθώς μπορεί να επηρεάσει τη λάμψη τους.

Εάν οι λίθοι στα κοσμήματα σου έρχονται σε συνεχή επαφή με το μακιγιάζ σου φρόντιζε να τους καθαρίζεις καλά με ένα μαλακό πανί, ειδικά λίθους όπως το κεχριμπάρι και το μαργαριτάρι.

Είδες; Και οι πολύτιμοι λίθοι θέλουν το ντεμακιγιάζ τους!

Εάν χρησιμοποιείς κάποια συσκευή για τον καθαρισμό τους, όπως καθαριστή υπερήχων, έχε υπόψιν ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους λίθους όπως για παράδειγμα στη φεγγαρόπετρα και το σμαράγδι.

Τέλος, εάν δεν είσαι σίγουρη πώς να καθαρίσεις τον πολύτιμο λίθο σου απευθύνσου σε κάποιον ειδικό.

Αποθήκευση

Όλοι οι πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι, από τη φύση τους, είναι σκληροί. Ωστόσο, δεν έχουν όλοι τον ίδιο βαθμό σκληρότητας. Για παράδειγμα, τα διαμάντια είναι οι πιο σκληροί λίθοι στον κόσμο και ακολουθούν τα ρουμπίνια και τα ζαφείρια. Τα μαργαριτάρια και τα περίδοτα είναι συγκριτικά πιο μαλακά πετράδια

Γι’ αυτό θα πρέπει να αποθηκεύεις τους λίθους αυτούς χωριστά. Εάν αποθηκεύσεις μαζί όλα τα κοσμήματα σου μπορεί κάποιο να κάνει ζημιά σε κάποιο άλλο. Για παράδειγμα, ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι αν τριφτεί με ένα μαργαριταρένιο κολιέ μάλλον το δεύτερο δεν έχει πολλές ελπίδες να βγει αλώβητο.

Επίσης, έχε υπόψιν ότι κάποιοι λίθοι όπως ο οπάλιος και τα μαργαριτάρια πρέπει να αντλούν υγρασία από τον αέρα. Απέφυγε λοιπόν τα ερμητικά κλειστά μέρη ενώ είναι προτιμότερο να τα αποθηκεύεις σε υφασμάτινες θήκες.

φροντίδα των πολύτιμων λίθων, frontida polytimwn  twn polytimwn lithwn

Κράτησε τους πολύτιμους λίθους μακριά από το άμεσο φως του ήλιου

Η θερμότητα και το φως μπορούν να επηρεάσουν το χρώμα και την αντοχή ενός πολύτιμου λίθου. Το άμεσο ηλιακό φως μπορεί ακόμα και να καταστρέψει κάποιους λίθους, συμπεριλαμβανομένων του αμέθυστου και του smoky quartz. Μερικοί πολύτιμοι λίθοι όπως το μαργαριτάρι διατρέχουν τον κίνδυνο να λευκανθούν λόγω του ηλιακού φωτός. Οι ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας και η υπερβολική ζέστη μπορεί επίσης να προκαλέσουν ρωγμές σε ορισμένους πολύτιμους λίθους. Έτσι, φρόντισε να τους κρατήσεις μακριά από το φως του ήλιου και τη θερμότητα.

Κρατήστε τους πολύτιμους λίθους μακριά από χημικές ουσίες

Οι χημικές ουσίες μπορεί να είναι πολύ επιβλαβείς για τους πολύτιμους λίθους. Όταν λέμε χημικά, δεν εννοούμε ένα μπουκάλι θειικό οξύ ή υδροχλωρικό οξύ. Ακόμα και πράγματα που χρησιμοποιείς καθημερινά μπορεί να τους βλάψουν, όπως για παράδειγμα αρώματα, λακ, καλλυντικά, λοσιόν κ.λπ. Αν δεν το είχες σκεφτεί, ίσως πρέπει να αναθεωρήσεις πού ψεκάζεις το άρωμα σου!

Tip: Φόρεσε τα κοσμήματα σου τελευταία αφού έχεις κάνει μακιγιάζ, μαλλιά και ψέκασες άρωμα. Φρόντισε επίσης να είναι το πρώτο στοιχείο που θα βγάλεις αφού επιστρέψεις σπίτι.

Επίσης, αν κολυμπάς να έχεις υπόψιν σου ότι το χλώριο καταστρέφει την λάμψη των λίθων. 

Έλεγχε σε τακτικά διαστήματα αν οι πέτρες στα κοσμήματα σου έχουν χαλαρώσει

Συμβαίνει συχνά και σίγουρα δε θέλεις να χάσεις κάποια πολύτιμη πέτρα. Αν όντως έχει χαλαρώσει από το δέσιμο της καλό είναι να μην κάνεις πειράματα, απευθύνσου σε κάποιον επαγγελματία για να στο διορθώσει.

Περισσότερα Dont’s:

φροντίδα των πολύτιμων λίθων, frontida polytimwn twn polytimwn lithwn

Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να αποφύγεις οπωσδήποτε αν θες οι πολύτιμοι λίθοι να κρατήσουν την ομορφιά τους. 

  • Όταν ταξιδεύεις, μην μεταφέρεις όλους τους πολύτιμους λίθους σου σε ένα μόνο κουτί ή θήκη. Καλό είναι να τους τοποθετείς σε ξεχωριστές θήκες. Οκ, πιάνουν λίγο παραπάνω χώρο αλλά τουλάχιστον τους προστατεύεις από φθορές.
  • Μην φοράς τα κοσμήματά όταν ασχολείσαι με κηπουρική.
  • Μην πετάς και σκορπίζεις τα κοσμήματα σου από δω και από ‘κει μέσα στο σπίτι. Μπορεί να φθαρούν ή να τα χάσεις.
  • Δώσε βάση στην φροντίδα των πολύτιμων λίθων σου αν θέλεις να τους κρατήσεις λαμπερούς για καιρό!
Βραχιόλι με φθορίτη και ασημένια επιχρυσωμένα εξαρτήματα

Αν σου αρέσει να διαβάζεις για τους πολύτιμους λίθους, διάβασε επίσης:

Τι Σημαίνουν τα Χρώματα των Ημιπολύτιμων Λίθων και οι Ιδιότητες τους

Πολύτιμοι λίθοι και ζώδια: Μάθε ποιος είναι ο δικός σου

Ακολούθησε με σε Facebook και Instagram για να τα λέμε και από εκεί.