Γενέθλιοι λίθοι του Οκτωβρίου: Οπάλιος και τουρμαλίνη

Ήρθε ο Οκτώβριος, οπότε ώρα να μάθουμε τους γενέθλιους λίθους του Οκτωβρίου. Αν είσαι γεννημένη αυτόν τον μήνα ή αν θες να κάνεις ένα δώρο σε κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο που είναι γεννημένο τον Οκτώβριο είσαι στο σωστό μέρος για να μάθεις τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες του οπάλιου και τις τουρμαλίνης.

Γιατί είναι δύο οι γενέθλιοι λίθοι του Οκτωβρίου;

Παραδοσιακά ως γενέθλιος λίθος του Οκτωβρίου είχε οριστεί ο εκθαμβωτικός οπάλιος. Τα τελευταία χρόνια ο οπάλιος μοιράστηκε αυτή τη θέση με την τουρμαλίνη που μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι ως εναλλακτικός λίθος.

Οπάλιος(Opal) : Η παραδοσιακή πέτρα του Οκτωβρίου

genethlioi lithoi tou octovriou, γενέθλιοι λίθοι του Οκτωβρίου, opal, οπάλιος, οπάλιο

Ο οπάλιος είναι ένας πολύτιμος λίθος όπου συναντώνται όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Το όνομα οπάλιο προέρχεται από τη λατινική λέξη Upala, που σημαίνει “πολύτιμος λίθος”. Χρονολογείται άνω των 50 εκατομμυρίων ετών.

Εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνεται το χρώμα του λευκό ιριδίζον, αν όμως κρατήσεις την πέτρα στο φως και τη μετακινήσεις θα δεις μέσα άπειρες αποχρώσεις: μπλε, πράσινο, γαλάζιο μέχρι κίτρινο και κόκκινο. Ο πιο σπάνιος οπάλιος είναι ο μαύρος.

Ο οπάλιος είναι άμορφος, που σημαίνει ότι δεν έχει κρυσταλλική δομή και ταξινομείται ως ορυκτό. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και είναι φτιαγμένος από διοξείδιο του πυριτίου και νερό. Εκεί οφείλονται και τα εκπληκτικά νερά που σχηματίζονται στην επιφάνεια του.

Ιδιότητες οπάλιου

Οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι ο οπάλιος ήταν το σύμβολο ελπίδας και αγνότητας. Πίστευαν επίσης ότι όσοι το φορούσαν θα ήταν ασφαλείς από ασθένειες. Οι Άραβες πίστευαν ότι οι οπάλιοι έπεφταν από τον ουρανό με αστραπές, ενώ οι Έλληνες ότι τους έδιναν προνοητικότητα και ικανότητες προφητείας. 

Ο οπάλιος φέρνει πλήρη ισορροπία και αρμονία. Η ενέργεια του ενισχύει την εσωτερική σου δύναμη και σου δίνει θάρρος για να κοιτάξεις βαθιά μέσα σου. Φωτίζει σκέψεις και συναισθήματα και φέρνει διαύγεια. Βοηθάει να απαλλαγείς από ασαφείς σκέψεις, παλιά μοτίβα και παλιές πληγές που σε εμποδίζουν από το να προχωρήσεις. Είναι  γνωστή ως πέτρα ελπίδας και πέτρα θετικής αλλαγής. Βοηθά να αντιμετωπίσεις συναισθηματικές προκλήσεις και ενισχύει την αυτοπεποίθηση σου. Βοηθάει επίσης να αναλάβεις τις ευθύνες των πράξεων σου αλλά και δράση ώστε να πετάξεις από πάνω σου όσα σε ενοχλούν και να πάρεις τη ζωή στα χέρια σου. Τέλος, φέρνει καλή τύχη και θετικότητα.

Τουρμαλίνη, η νέα πέτρα του Οκτωβρίου

genethlioi lithoi tou octovriou, γενέθλιοι λίθοι του Οκτωβρίου, τουρμαλίνη, tourmaline
Τουρμαλίνη καρπούζι

Αυτή η εκπληκτική πέτρα ανακαλύφθηκε στα τέλη του 1600 ή στις αρχές του 1700. Το όνομα τουρμαλίνη προέρχεται από τον σιγχαλέζικο όρο turmali που σημαίνει «πολύχρωμος πολύτιμος λίθος». Το όνομα δόθηκε σε όλους τους έγχρωμους κρυστάλλους στα ανοιχτά της ακτής της Σρι Λάνκα καθώς αρχικά ήταν δύσκολο να ξεχωρίσουν την τουρμαλίνη από άλλους λίθους.

Η τουρμαλίνη μπορεί να βρεθεί σε μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, περισσότερα από κάθε άλλο πολύτιμο λίθο. Λόγω της μεγάλης αυτής ποικιλίας χρωμάτων, πιστεύεται ότι η τουρμαλίνη συμβάλλει στην ανάπτυξη της τέχνης και της δημιουργικής έκφρασης.

Παλιότερα πίστευαν ότι γεννιέται από το σπάσιμο του ουράνιου τόξου και ότι οι πολλές αποχρώσεις της τουρμαλίνης φέρνουν γενναιοδωρία και προσελκύουν ευημερία

Ιδιότητες τουρμαλίνης

Οι πεποιθήσεις σχετικά με τις ιδιότητες της τουρμαλίνης διέφεραν πολύ μεταξύ τους ανάλογα με το μέρος του κόσμου στο οποίο χρησιμοποιήθηκε η πέτρα. Επίσης αποδόθηκαν διαφορετικές ιδιότητες στην κάθε τουρμαλίνη ανάλογα με το χρώμα της.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι η τουρμαλίνη μπορούσε να θεραπεύσει ασθένειες που σχετίζονταν με το νευρικό σύστημα έως ασθένειες του αίματος και ανωμαλίες των λεμφαδένων. Στην Ινδία, η πέτρα χρησιμοποιήθηκε για να φέρει καλό και να προωθήσει τη διορατικότητα. Οι ιθαγενείς της Αμερικής χρησιμοποιούσαν την τουρμαλίνη για προστασία από κινδύνους.

Είναι ένας από τους μοναδικούς κρυστάλλινους λίθους που μπορούν να φορτιστούν ηλεκτρικά, γεγονός που αποτελεί απόδειξη της δύναμής του.

Σήμερα, τείνουμε να στρεφόμαστε στην τουρμαλίνη όταν αναζητούμε ισορροπία. Βοηθά στη συναισθηματική και ψυχική υγεία και ευεξία, ενώ της αποδίδονται και θεραπευτικές ιδιότητες.

Η πέτρα είναι αντιπροσωπευτική της αγάπης, της συμπόνιας και του ανθρωπισμού. Από όλα τα είδη τουρμαλίνης, η ροζ εκπέμπει την πιο έντονη ενέργεια αγάπης κυρίως προς τον εαυτό σου. Η πράσινη τουρμαλίνη είναι η πέτρα σου εάν χρειάζεσαι λίγη περισσότερη αυτοσυμπόνια. Η μαύρη τουρμαλίνη λειτουργεί κατά του άγχους. Η μπλε τουρμαλίνη βοηθάει να αντιμετωπίσεις παλιότερα τραύματα. Τέλος, η κόκκινη τουρμαλίνη είναι ένας εξαιρετικός ενισχυτής αυτοπεποίθησης και εξαιρετικό εργαλείο για όσους πρέπει να αναλάβουν περισσότερη δράση.

Γενικότερα όπως βλέπεις όλες έχουν επίδραση στο συναισθηματικό κομμάτι. Πιστεύεται ότι βοηθούν στον συναισθηματικό πόνο και μετριάζουν τα ενοχλητικά και αρνητικά συναισθήματα. Επίσης, βοηθούν στην ανακούφιση από το άγχος, την κατάθλιψη και άλλες συναισθηματικές διαταραχές.  Είναι για εσένα που θέλεις να βρεθείς σε συναισθηματικά ασφαλή λιμάνια και να πατήσεις στα πόδια σου.

Περισσότερα για την τουρμαλίνη είχαμε γράψει και εδώ: Τουρμαλίνη | Ένα Ουράνιο Τόξο Πολύτιμων Λίθων

Και τώρα που ξέρεις, μπορείς να κάνεις την επιλογή σου: Οπάλιος, τουρμαλίνη ή και τα δύο;

Αν σου αρέσουν τέτοια θέματα μπορείς να βρεις όλους τους γενέθλιους λίθους εδώ.

Διάβασε επίσης:

Πολύτιμοι λίθοι και ζώδια: Μάθε ποιος είναι ο δικός σου

15 κρύσταλλοι που ευνοούν την επικοινωνία

Ακολούθησε με σε Facebook και Instagram για πολλές ακόμα τέτοιες πληροφορίες. Τα λέμε και από εκεί!