Tα 7 Πιο Διάσημα Κοσμήματα Του Κόσμου

Ok, ίσως να μην είναι τα πιο διάσημα κοσμήματα στην ιστορία, αλλά σίγουρα είναι ΠΟΛΥ διάσημα! Άλλωστε υπάρχουν πολλές έννοιες πώς ορίζεται κάτι “διάσημο”. Υπάρχουν κοσμήματα που έγιναν διάσημα γιατί θεωρήθηκαν καταραμένα και άλλα που έγιναν διάσημα λόγω του διάσημου χεριού που τα φόρεσε.

Σίγουρα όμως,όσα και όποια και αν είναι αυτά, έχουν ενδιαφέρον. Πάμε να δούμε λοιπόν 7 από τα πιο διάσημα κοσμήματα της ιστορίας.

7 Διάσημα Κοσμήματα

1. Το Διαμάντι Taylor-Burton

Το 1966, ο Βασιλιάς των Διαμαντιών Χάρι Ουίνστον αγόρασε ένα ακατέργαστο διαμάντι 241 καρατίων, το οποίο είχε κόψει σε άψογο σχήμα αχλαδιού, σχεδόν 70 καρατίων. Τελικά, αυτή η εμβληματική πέτρα αγοράστηκε από τον Richard Burton και μετατράπηκε σε κολιέ ως δώρο για τη σύζυγό του Elizabeth Taylor, κερδίζοντας το όνομα: το διαμάντι Taylor-Burton. 

Μάλιστα ήταν γνωστή η αγάπη του ζεύγους Taylor-Burton για τα κοσμήματα και πιο συγκεκριμένα για τα διαμάντια. Ουκ ολίγα κόσμησαν το λαιμό και τα χέρια της διάσημης ηθοποιού.

Taylor-Burtton diamond, διαμάντι τέιλορ-μπάρτον, διάσημα κοσμήματα
Το Διαμάντι Taylor-Burton, Πηγή:Pinterest

2. La Peregrina

Και αυτό κατέληξε στο λαιμό της Elizabeth Taylor! Ο Richard Burton το αγόρασε για την αγαπημένη του το 1969. H Taylor ζήτησε από τον οίκο Cartier να το τροποποιήσει ώστε να έχει μαργαριτάρια, διαμάντια και ρουμπίνια! Δεν έπαιρνε όμως τυχαίο πράγμα!

Το La Peregrina είναι μάλλον το πιο διάσημο μαργαριτάρι που υπάρχει. Το μαργαριτάρι σε σχήμα αχλαδιού 50 καρατίων πιστεύεται ότι είναι ένα από τα πιο συμμετρικά φυσικά μαργαριτάρια που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε στον κόλπο του Παναμά τον 16ο αιώνα. Το La Peregrina, που σημαίνει προσκυνητής, δωρίστηκε στον βασιλιά Φίλιππο Β’ της Ισπανίας, ο οποίος το δώρισε στη βασίλισσα Μαρία της Αγγλίας (Mary Tudor) ως γαμήλιο δώρο. Πέρασε επίσης από τους Βοναπάρτη της Γαλλίας και στον Βρετανό μαρκήσιο του Abercorn. Τελικά πουλήθηκε στον οίκο Christie’s το 2011 όταν δημοπρατήθηκαν τα κοσμήματα της Elizabeth Taylor. Πουλήθηκε 11.842.500 δολάρια, ξεπερνώντας κατά πολύ την υψηλή εκτίμηση των 3.00.000 εκατομμυρίων δολαρίων.

la pelegrina, margaritaria, μαργαριτάρια, διάσημα κοσμήματα
La Peregrina, Πηγή: Pinterest

3. The Hope Diamond(Το Διαμάντι της Ελπίδας)

Το διαμάντι ελπίδας είναι ίσως το πιο διάσημο από όλα τα διαμάντια, όχι όμως μόνο για την ομορφιά του. Είναι πιθανότατα το πιο διάσημο καταραμένο κόσμημα και ταυτόχρονα πιθανότατα το πιο ακριβό! Η μπλε πέτρα με βάρος 45,52 καρατίων, εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια!

Λέγεται ότι το διαμάντι έκλεψε από ένα ινδουιστικό άγαλμα στην Ινδία ένας έμπορος πολύτιμων λίθων. Το διαμάντι κατέληξε στον  Λουδοβίκο ΙΣΤ’ και την Μαρία Αντουανέτα. Όταν αποκεφαλίστηκαν τα ίχνη του χάθηκαν. Φαίνεται ότι άλλαξε πολλούς ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν είχαν ούτε αυτοί την καλύτερη μοίρα. 

Τελικά θα πουληθεί στην εκατομμυριούχο  Evelyn Walsh McLean το 1911, η οποία υπέφερε αρκετές τραγωδίες από την αγορά του και μετά. Μετά τον θάνατό της, το διαμάντι Hope βρήκε ένα άλλο σπίτι, αυτό του Harry Winston ενός εμπόρου πολύτιμων λίθων  το 1949. Το 1958, ο Winston, δώρισε το διαμάντι στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Smithsonian, θέλοντας να απαλλαγεί από αυτό θεωρώντας το καταραμένο!

Διάβασε και εδώ για άλλα καταραμένα κοσμήματα: Καταραμένα Κοσμήματα | Αλήθεια Υπάρχουν;

καταραμένα κοσμήματα, kataramena kosmimata, cursed jewelry
Το διαμάντι της Ελπίδας. Πηγή: Wikipedia

4. The Dresden Green

Το Dresden Green είναι από τα πιο σπάνια διαμάντια στον κόσμο. Είναι το μεγαλύτερο φυσικό πράσινο διαμάντι, με βάρος 41 καράτια. Διάσημο όχι μόνο για το μέγεθός του, αλλά και για την εκπληκτική του διαύγεια. Το διαμάντι αποτέλεσε σύμβολο για τους ηγεμόνες της Σαξονίας από το 1741, όταν αγοράστηκε από τον Φρειδερίκο τον Μέγα για περίπου 4 τόνους χρυσού. Τελευταία αποτέλεσε μέρος στολιδιού για καπέλο. Περιβάλλεται από πολλά λευκά διαμάντια σε ένα εκθαμβωτικό σχέδιο που μπορεί κανείς να δει σήμερα στο Κάστρο της Δρέσδης, στη Γερμανία.

Green Dresden, πράσινο διαμάντι, διάσημα κοσμήματα
The Green Dresden σαν στολίδι κοσμήματος για καπέλα.
Πηγή: Wikipedia

5. Το Δαχτυλίδι Αρραβώνων της Grace Kelly

Το δαχτυλίδι αρραβώνων της Γκρέις Κέλι από τον πρίγκιπα Ρενιέ σηματοδότησε την αρχή της μεταμόρφωσής της από στάρλετ του Χόλιγουντ σε πριγκίπισσα. Η πριγκίπισσα Γκρέις φορούσε παντού το δαχτυλίδι των αρραβώνων της 10,47 καρατίων, ακόμα και στην ταινία High Society, όπου εμφανίστηκε στο πλευρό του Μπινγκ Κρόσμπι και του Φρανκ Σινάτρα. Η κινηματογραφική του εμφάνιση το έκανε ένα από τα πιο διάσημα δαχτυλίδια στον κόσμο και σήμερα, το δαχτυλίδι αξίζει πάνω από 4 εκατομμύρια δολάρια.

Το Δαχτυλίδι Αρραβώνων της Grace Kelly.
Πηγή: The jewelry editor

6. Κολιέ Hutton Mdivani Cartier

Το κολιέ Hutton Mdivani Cartier πουλήθηκε 27,4 εκατομμύρια δολάρια. Αποτελείται από νεφρίτη, ρουμπίνι και διαμάντια. Ανήκε στην κληρονόμο της Woolworth, Barbara Hutton (1912 – 1979). Θεωρείται το καλύτερο και πιο σημαντικό κόσμημα νεφρίτη στον κόσμο. Το κόσμημα έδωσε στη Hutton από τον πατέρα της ως δώρο γάμου με τον πρίγκιπα Mdivani της Γεωργίας. Αποτελούμενο από 27 χάντρες Qing jadeite, το κολιέ επανασχεδιαστηκε για τους Huttons από τον οίκο Cartier το 1933, ο οποίος πρόσθεσε το γεωμετρικά σχεδιασμένο κούμπωμα από ρουμπίνια και διαμάντια.

Hutton Mdivani Cartier, διάσημα κοσμήματα
The Hutton Mdivani Cartier. Πηγή: Reddit

7. L’Incomparable Diamond

Το 407,48 καρατίων Incomparable Diamond κατέχει αυτήν τη στιγμή το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για το πιο ακριβό κολιέ στον κόσμο – αξίας περίπου 55 εκατομμυρίων δολαρίων! Αυτό που κάνει το κολιέ τόσο μοναδικό είναι το υπέροχο κίτρινο χρώμα του σε συνδυασμό με την τέλεια κοπή και το αψεγάδιαστο εσωτερικό του. Για την ακρίβεια θεωρήθηκε το μεγαλύτερο εσωτερικά άψογο διαμάντι που έχει αξιολογηθεί ποτέ από το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Αμερικής. Το διαμάντι εκτέθηκε σε πολλά μουσεία, πριν τοποθετηθεί σε ένα κολιέ από ροζ χρυσό 18 καρατίων που συμπληρώνει το διαμάντι με 91 λευκά διαμάντια διαφόρων σχημάτων και μεγεθών.

L'Incomparable Diamond, incomparable diamond, κίτρινο διαμάντι, kitrino diamanti
L’Incomparable Diamond.
Πηγή: The Jewellery Editor

Ακριβά και εντυπωσιακά, είναι όλα ένα κι ένα! Εσύ αν είχες ένα από τα παραπάνω να επιλέξεις, ποιο θα ήταν αυτό;

Διάβασε και αυτά:

10 Κρύσταλλοι Που Φέρνουν Χρήματα Και Ευημερία

Διαμάντια | Γενέθλιοι Λίθοι Του Απριλίου

Ακολούθησε με σε Facebook και Instagram για να τα λέμε και από εκεί!