Σπινέλιο ο “Απατεώνας” Των Πολύτιμων Λίθων

Το σπινέλιο ή σπινέλιος ή σπίνελ είναι ένας εξαιρετικός λίθος εξισορρόπησης αλλά και παραγωγής ενέργειας. Αν και θεωρήθηκε “απατεώνας” λόγω του ότι πήρε λανθασμένα τη θέση άλλων πολύτιμων λίθων τελικά αναγνωρίστηκε η αξία του. Χρησιμοποιείται πολύ τακτικά στο διαλογισμό καθώς ευνοεί σχεδόν όλα τα τσάκρα και είναι ένα “πολυεργαλείο” που μπορεί να ωφελήσει σώμα, μυαλό και πνεύμα. 

Πάμε να τα δούμε και πιο αναλυτικά:

Το Μυστήριο Του Σπίνελ

Για αιώνες, το σπινέλ εσφαλμένα αναγνωρίστηκε ως ρουμπίνι ή ζαφείρι λόγω των έντονων κόκκινων και μπλε αντίστοιχα αποχρώσεων του. Μερικά από τα πιο διάσημα «ρουμπίνια» στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του ρουμπινιού του μαύρου πρίγκιπα και του ρουμπινιού του Τιμούρ, είναι στην πραγματικότητα σπινέλ. Μόνο όταν αναπτύχθηκαν σύγχρονα γεμολογικά εργαλεία και τεχνικές ανακαλύφθηκε η πραγματική ταυτότητα αυτών των λίθων, αποκαλύπτοντας τη μοναδική και συχνά παρεξηγημένη ομορφιά τους.

Χαρακτηριστικά και Δομή

Το σπινέλ είναι ένας πολύτιμος λίθος που έρχεται σε μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, από το βαθύ κόκκινο και το ζωηρό μπλε που συχνά μπερδεύονται με ρουμπίνια και ζαφείρια έως τα μαγευτικά ροζ, πορτοκαλί και μωβ. Αυτή η ποικιλόμορφη χρωματική παλέτα οφείλεται στην παρουσία ιχνοστοιχείων όπως το χρώμιο, που δίνει στα κόκκινα σπινέλια το πλούσιο χρώμα τους και ο σίδηρος, που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μπλε και πράσινες αποχρώσεις.

Μία από τις πιο πολύτιμες ιδιότητες του σπινελίου είναι η εξαιρετική σκληρότητα και ανθεκτικότητά του. Με σκληρότητα 8 στην κλίμακα Mohs, το σπινέλ είναι μια κατάλληλη επιλογή για καθημερινή χρήση σε δαχτυλίδια και άλλα κοσμήματα. Αυτή η ανθεκτικότητα, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή λάμψη και τα ζωηρά χρώματά του, κάνουν το σπινέλιο έναν πολύ επιθυμητό πολύτιμο λίθο.

Διαθέτει επίσης μια μοναδική κρυσταλλική δομή. Σχηματίζεται στο ισομετρικό σύστημα, δημιουργώντας συχνά οκταεδρικούς κρυστάλλους που μπορεί να είναι αρκετά εντυπωσιακοί στην ακατέργαστη μορφή τους. Αυτή η κρυσταλλική συμμετρία συμβάλλει στην εξαιρετική απόδοση φωτός του σπινελίου, δίνοντάς του λάμψη που συναγωνίζεται ακόμη και τους πιο περιζήτητους πολύτιμους λίθους.

σπινέλιο, σπινέλιος, σπίνελ, spinelio, spinel

Σπινέλιο & Ιδιότητες

Το σπινέλιο συνδέεται με τη ροή της ενέργειας και την εξισορρόπηση των τσάκρα. Μάλιστα μας βοηθά να αυξήσουμε και να διατηρήσουμε μεγάλη και υψηλού επιπέδου ενέργεια.

Αναζωογονεί σε σωματικό, συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην αντιμετώπιση PTSD (διαταραχή μετατραυματικού στρες). Πιστεύεται επίσης ότι οι δονήσεις του αναζωογονούν το νευρικό σύστημα. Μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της μνήμης και στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και των νεύρων γενικότερα.

Σε συναισθηματικό επίπεδο βοηθά στη αποκατάσταση της αρμονίας στις σχέσεις, ενθαρρύνοντας την εστίαση στα θετικά. Μας βοηθά να αποκτήσουμε ενέργεια μέσα από τη σύνδεση με τον εαυτό μας και όχι από άλλους ανθρώπους. Τέλος, λέγεται ότι ενισχύει την αντοχή καθώς και τη γονιμότητα -ιδιαίτερα το κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο σπινέλιο, που είναι εξαιρετικά για όλα τα τσάκρα, αλλά κυρίως ενεργοποιούν τα κατώτερα τσάκρα.

Με Ποια Ζώδια Ταιριάζει

Στον τομέα της αστρολογίας, οι πολύτιμοι λίθοι συνδέονται συχνά με συγκεκριμένα ζώδια, τα οποία πιστεύεται ότι ενισχύουν τα θετικά χαρακτηριστικά και μετριάζουν τις αρνητικές πτυχές όσων γεννιούνται κάτω από αυτά τα ζώδια. Το σπινέλιο, με τα πλούσια και ποικίλα χρώματα του, πιστεύεται ότι έχει διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με την απόχρωση του.

Κόκκινο Σπινέλιο

Το κόκκινο σπινέλιο είναι και το πιο διαδεδομένο. Γνωστό για τη ζωντανή ενέργεια και το πάθος του, συνδέεται συχνά με τα ζώδια της φωτιάς – Κριό, Λέων και Τοξότη. Αυτά τα ζώδια είναι γνωστά για τον δυναμισμό και τον ενθουσιασμό τους και πιστεύεται ότι το κόκκινο σπινέλιο ενισχύει αυτές τις ιδιότητες ενώ παρέχει ισορροπία και γείωση.

Μπλε Σπινέλιο

Η ηρεμιστική και καταπραϋντική ενέργεια του μπλε σπινελίου ευθυγραμμίζεται καλά με τα ζώδια του νερού – Καρκίνο, Σκορπιό και Ιχθύ. Αυτά τα ζώδια είναι διαισθητικά και συναισθηματικά, και το μπλε σπινέλ πιστεύεται ότι βοηθά στη σταθεροποίηση των συναισθημάτων και ενθαρρύνει τη σαφή επικοινωνία και τη διορατικότητα.

Ροζ και Μωβ Σπίνελ

Αυτά τα χρώματα συνδέονται συχνά με τα ζώδια του αέρα – Διδύμους, Ζυγούς και Υδροχόους. Γνωστά για την πνευματική και κοινωνική τους φύση, αυτά τα ζώδια μπορούν να επωφεληθούν από τη δημιουργικότητα και την αρμονία που λέγεται ότι προάγουν το ροζ και το μωβ σπινέλ.

Πράσινο Σπινέλιο

Αν και λιγότερο συνηθισμένο, το πράσινο σπινέλιο συνδέεται με τα ζώδια της γης – Ταύρος, Παρθένος και Αιγόκερως. Αυτά τα πρακτικά και γειωμένα ζώδια μπορεί να διαπιστώσουν ότι το πράσινο σπινέλιο ενισχύει τη φυσική τους σταθερότητα και δίνει ώθηση στην ανάπτυξη της φύση τους.

Εκτός από την ευθυγράμμισή του με συγκεκριμένα ζώδια, το σπινέλιο χρησιμοποιείται συχνά σε πρακτικές θεραπείας κρυστάλλων. Όπως είπαμε, πιστεύεται ότι φέρνει ενεργειακή ανανέωση, ανακουφίζει από το στρες και ενισχύει την αίσθηση αναζωογόνησης και έμπνευσης. 

Κολιέ με ασημένιο επιχρυσωμένο ροζάριο από σπινέλιο και ασημένια επιχρυσωμένα στοιχεία

Τα τελευταία χρόνια, το σπινέλ έχει αρχίσει να λαμβάνει την αναγνώριση που του αξίζει. Οι λάτρεις των πολύτιμων λίθων και οι σχεδιαστές κοσμημάτων ελκύονται από τα ζωηρά χρώματα και την εξαιρετική αντοχή του. Καθώς αυξάνεται η αναγνώριση, αυξάνεται και η εκτίμηση για τις μοναδικές ιδιότητες του σπινελίου και παίρνει τη θέση που δικαιούται μεταξύ πολύ αγαπημένων πολύτιμων λίθων.

Είτε αγαπάς το φλογερό κόκκινο, το ήρεμο μπλε ή άλλη απόχρωση, το σπίνελ είναι ένας πολύτιμος λίθος που έχει πραγματικά κάτι για όλους!

Διάβασε επίσης:

Μαλαχίτης | Λίθος Αλλαγής Και Προστασίας

Αμαζονίτης | Η Πέτρα Του Θάρρους

Νεφρίτης Για Θεραπεία Και Ηρεμία

Ακολούθησε με σε Facebook και Instagram για να τα λέμε και από εκεί!