Τιρκουάζ | Λίθος Εσωτερικής Ηρεμίας Και Ισορροπίας

Το τιρκουάζ, με τη σαγηνευτική γαλαζοπράσινη απόχρωση του, χρησιμοποιείται στα κοσμήματα εδώ αιώνες. Αυτή η εντυπωσιακή πέτρα έχει πλούσια ιστορία, πλούσιο συμβολισμό και μια πληθώρα από ενδιαφέρουσες ιδιότητες. Από τις πνευματικές του δυνάμεις μέχρι τις θεραπευτικές, το τιρκουάζ έχει συναρπάσει πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο. Η αλήθεια είναι ότι μας συναρπάζει και εμάς όποτε πάμε να εμβαθύνουμε στο συμβολισμό του, τις ιδιότητες του, τις χρήσεις του αλλά και να δούμε σε ποια ζώδια ταιριάζει.

Ιστορίες Για Το Τιρκουάζ

Το τιρκουάζ έχει μια ιστορία τόσο ζωντανή όσο και το χρώμα του. Τα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι ο πολύτιμος αυτός λίθος εξορύχθηκε πριν από περισσότερα από 6.000 χρόνια στη χερσόνησο του Σινά. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν από τους πρώτους που αναγνώρισαν την αξία του, χρησιμοποιώντας τιρκουάζ για να στολίσουν σχεδόν τα πάντα, από κοσμήματα μέχρι τελετουργικά αντικείμενα. Η εμβληματική και διάσημη μάσκα του Φαραώ Τουταγχαμών είναι διακοσμημένη με τιρκουάζ(μεταξύ άλλων), συμβολίζοντας την προστασία και την αθανασία.

Οι Πέρσες (σημερινοί Ιρανοί) αγαπούσαν επίσης το τιρκουάζ, πιστεύοντας ότι είναι ένα φυλαχτό που εγγυόταν νίκες και προστάτευε από το κακό μάτι. Το περσικό τιρκουάζ, φημισμένο για το έντονο μπλε χρώμα του και χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στην αρχιτεκτονική, κυρίως στα περίπλοκα ψηφιδωτά που διακοσμούν τζαμιά και παλάτια.

Οι ιθαγενείς της Αμερικής, ιδιαίτερα οι φυλές Ναβάχο, Ζούνι και Χόπι, έχουν βαθιά σχέση με το τιρκουάζ. Το θεωρούν ως ιερό λίθο που φέρνει καλή τύχη, υγεία και προστασία. Ενσωματωνόταν συχνά σε κοσμήματα, φυλαχτά και τελετουργικά κομμάτια, αντανακλώντας την πνευματική του σημασία.

Στην Ευρώπη τώρα, το τιρκουάζ έγινε της μόδας τον 14ο αιώνα όταν εισήχθη από Τούρκους εμπόρους. Μάλιστα, το όνομα του πολύτιμου λίθου προέρχεται από τη γαλλική λέξη “turquois”, που σημαίνει “τουρκικό”. Οι ευρωπαίοι βασιλιάδες και οι ευγενείς προτιμούσαν το τιρκουάζ για το ζωηρό του χρώμα και τις προστατευτικές του ιδιότητες.

Χρώμα και Σύνθεση

tirkoyaz, τιρκούαζ, τυρκουαζ

Το τιρκουάζ είναι ένα ένυδρο φωσφορικό άλας χαλκού και αλουμινίου και είναι αυτό που του δίνει το χαρακτηριστικό μπλε-πράσινο χρώμα του. Η παρουσία χαλκού έχει ως αποτέλεσμα μπλε αποχρώσεις, ενώ ο σίδηρος προσδίδει πρασινωπούς τόνους. Περιέχει συχνά προσμίξεις άλλων ορυκτών, όπως πυρίτη, δημιουργώντας περίπλοκα σχέδια. Βρίσκεται συνήθως σε άνυδρες περιοχές και σχηματίζεται από την αλληλεπίδραση του νερού με τα ορυκτά που περιέχουν χαλκό.

Το καλύτερης ποιότητας τυρκουάζ προέρχεται από το Ιράν, αλλά μπορεί επίσης να βρεθεί σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό, η Κίνα και η Αίγυπτος.

Σκληρότητα και Ανθεκτικότητα

Στην κλίμακα σκληρότητας Mohs, το τιρκουάζ κυμαίνεται από 5 έως 6, καθιστώντας το σχετικά μαλακό σε σύγκριση με άλλους πολύτιμους λίθους. Αυτό σημαίνει ότι απαιτεί προσεκτικό χειρισμό και κατάλληλη φροντίδα για την αποφυγή ζημιών. Παρόλο που είναι σχετικά ευαίσθητος λίθος παραμένει ελκυστικός λόγω του έντονου χρώματος του και για τα μοναδικά του σχέδια.

Ιδιότητες

Το τιρκουάζ φημίζεται για τις μεταφυσικές του ιδιότητες. Πιστεύεται ότι φέρνει ηρεμία και προστασία. Λέγεται ότι έχει εξισορροπητική επίδραση στα συναισθήματα, προάγοντας την εσωτερική γαλήνη και την ηρεμία. Πιστεύεται επίσης ότι ενισχύει την επικοινωνία και τη διαίσθηση, καθιστώντας το ευεργετικό για όσους αναζητούν διαύγεια και αυτοέκφραση. Πολλοί πολιτισμοί θεωρούν το τιρκουάζ ως μια θεραπευτική πέτρα, ικανή να διώχνει την αρνητική ενέργεια και να διασφαλίζει μια θετική άποψη για τη ζωή.

Είναι επίσης γνωστό για την ικανότητά του να καθαρίζει και να ενεργοποιεί το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα. Λέγεται ότι έχει υψηλή δόνηση που μπορεί να ανυψώσει και να εμπνεύσει, καθιστώντας το τέλειο σύντροφο για άτομα που θέλουν να αξιοποιήσουν τη δημιουργικότητά τους και την προσωπική τους δύναμη. Φορώντας τιρκουάζ, μπορεί κανείς να βιώσει ενισχυμένη αυτοπεποίθηση, αυξημένη διαίσθηση και βαθιά σύνδεση με την εσωτερική φωνή του.

Σωματικά, λέγεται ότι υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά στην αποτοξίνωση και ανακουφίζει τη φλεγμονή.

Βραχιόλι με τυρκουάζ και ασημένιες επιχρυσωμένες λεπτομέρειες

Σε Ποια Ζώδια Ταιριάζει Το Τιρκουάζ

Αν και πηγαίνει σε αρκετά ζώδια ο Τοξότης, οι Ιχθύες και ο Υδροχόος είναι μάλλον πιο ευνοημένοι από αυτό.

Τοξότης

Το τιρκουάζ συνδέεται παραδοσιακά με τον Τοξότη (22 Νοεμβρίου – 21 Δεκεμβρίου). Οι Τοξότες είναι γνωστοί για το περιπετειώδες πνεύμα τους και την αγάπη τους για την ελευθερία. Το τιρκουάζ συμπληρώνει αυτά τα χαρακτηριστικά παρέχοντας προστασία, ενθαρρύνοντας την ανοιχτή επικοινωνία και καθιστώντας το ιδανική πέτρα για όσους έχουν γεννηθεί σε αυτό το ζώδιο.

Ιχθύες

Οι Ιχθύες (19 Φεβρουαρίου – 20 Μαρτίου) επίσης ευνοούνται από το τιρκουάζ. Τα άτομα των Ιχθύων είναι διαισθητικά, συμπονετικά και συχνά βαθιά συνδεδεμένα με τα συναισθήματά τους. Το τιρκουάζ μπορεί να βοηθήσει τους Ιχθύες να παραμείνουν προσγειωμένοι και ισορροπημένοι, ενισχύοντας τη φυσική τους ενσυναίσθηση και ενθαρρύνοντας τη σαφή έκφραση των σκέψεων και των συναισθημάτων τους.

Υδροχόος

Αν και δεν συνδέεται παραδοσιακά με το τιρκουάζ, ο Υδροχόος (20 Ιανουαρίου – 18 Φεβρουαρίου) μπορεί να επωφεληθεί από τις ιδιότητες αυτού του πολύτιμου λίθου. Οι Υδροχόοι είναι καινοτόμοι και προνοητικοί και το τιρκουάζ μπορεί να ενισχύσει τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και να τους βοηθήσει να παραμείνουν ήρεμοι και συγκεντρωμένοι ανάμεσα στις μυριάδες ιδέες και έργα τους.

Φροντίδα 

Δεδομένης της σχετικά μαλακής του φύσης, το τιρκουάζ απαιτεί ήπια φροντίδα. Θα πρέπει να προστατεύεται από σκληρές χημικές ουσίες, υπερβολική θερμότητα και παρατεταμένη έκθεση στο άμεσο ηλιακό φως. Για να καθαρίσεις το τιρκουάζ, χρησιμοποιείς ένα μαλακό πανί και ένα ήπιο διάλυμα σαπουνιού, αποφεύγοντας τα καθαριστικά με υπερήχους και τον καθαρισμό με ατμό.

Οπότε τώρα ξέρεις…αν χρειάζεσαι ηρεμία και ισορροπία στη ζωή σου αλλά και καλύτερη επικοινωνία με την εσωτερική σου φωνή, μάλλον το τιρκουάζ είναι ο λίθος σου!

Μαλαχίτης | Λίθος Αλλαγής Και Προστασίας

Αμαζονίτης | Η Πέτρα Του Θάρρους

Νεφρίτης Για Θεραπεία Και Ηρεμία

Ακολούθησε με σε Facebook και Instagram για να τα λέμε και από εκεί!

Ασημένια αντικέ σκουλαρίκια με τυρκουάζ