Γρανάτης, Ο Γενέθλιος Λίθος Του Ιανουαρίου

Η γενέθλια πέτρα του Ιανουαρίου είναι ο γρανάτης ο οποίος είναι σίγουρα από τις πιο εντυπωσιακές πέτρες. Το βαθύ κόκκινο χρώμα του δεν περνάει αδιάφορο.

Η ιστορία του ονόματος του είναι επίσης από τις πιο ενδιαφέρουσες στον κόσμο των πολύτιμων λίθων. Το όνομα του προήλθε από τη λατινική λέξη granatus, που σημαίνει ρόδι. Κατά την ελληνική μυθολογία όταν ο Άδης έφερε την Περσεφόνη στον Κάτω Κόσμο η Δήμητρα θύμωσε και απαίτησε να επιστρέψει πίσω. Τότε ο Άδης έδωσε στην Περσεφόνη να φάει σπυριά από ρόδι τα οποία θα την κρατούσαν για πάντα εκεί. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Η Δήμητρα έφερε το χειμώνα στη Γη και οι Θεοί για να την κατευνάσουν έδωσαν εντολή η Περσεφόνη να περνά το μισό χρόνο στον Άδη και τον άλλο μισό επάνω στη Γη δίπλα στη μητέρα της. 

Ιδιότητες

Κάπως έτσι ο Γρανάτης θεωρείται πέτρα θάρρους και θετικής σκέψης. Είναι επίσης ένα φυλαχτό για “ταξιδιώτες” που ψάχνουν να βρουν το δρόμο τους.

Είναι μια τρομερά αναζωογονητική και ανανεωτική πέτρα. Έχει απίστευτη καθαριστική και δυναμωτική δράση σε όλα τα τσάκρα του σώματος.

Ενισχύει την πίστη, έχει θεραπευτικά αποτελέσματα για μυαλό, σώμα και πνεύμα και φέρνει συναισθηματική ευεξία. Συνδέεται επίσης με το πάθος, τη λίμπιντο και το σεξ.

O γρανάτης συνδέεται με το τσάκρα της ρίζας μας, στη βάση της σπονδυλικής στήλης. Αυτό βοηθάει στο να νιώθουμε συναισθηματικά ασφαλείς, ισορροπημένοι, να πατάμε γερά στα πόδια μας και να κάνουμε επιλογές που οδηγούν στην ευημερία μας.

Είναι επίσης η πέτρα της αποφασιστικότητας και του σθένους. Αντιπροσωπεύει ένα θετικό μυαλό, γεμάτο πάθος, θέρμη, φως και σύνδεση. Μετατρέπει αρνητικές σκέψεις σε θετικές. Έχει ονομαστεί και πέτρα της αφοσίωσης καθώς είναι εξαιρετικά ευεργετική για την ενίσχυση των συναισθημάτων.

Ενισχύει την αυτοεκτίμησή μας και βοηθάει στο να κάνουμε υγιείς επιλογές(σωματικά και ψυχικά), να αντιμετωπίζουμε τη ζωή με θετική ματιά και αποτρέπει υπαρξιακές και συναισθηματικές κρίσεις.

Το κόκκινο αντιπροσωπεύει το αίμα. Συμβολίζει τη φωτιά και το φως ενώ συνδέεται και με τη σεξουαλικότητα. Γι’ αυτό και σε θεραπευτικό επίπεδο θεωρείται ότι βοηθάει να αυξηθεί η λίμπιντο όπως επίσης ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και ενεργοποιεί τον μεταβολισμό.

Φορώντας Γρανάτη

Οι άνθρωποι φορούσαν γρανάτη από τα πρώτα χρόνια. Το 3000 π.Χ.τον χρησιμοποιούσαν σε κοσμήματα όπως φαίνεται από εικονογραφήσεις και αφηγήσεις αρχαίων πολιτισμών. Δεν είναι τυχαίο που ο γρανάτης είναι από τις πιο πολυχρησιμοποιημένες πέτρες σε κοσμήματα.

Στο φενγκ σούι, το να φοράς ένα κόσμημα από πολύτιμους λίθους γρανάτη θεωρείται τυχερό και θεραπευτικό. Ακόμη και σήμερα σε πολλές διαφορετικές χώρες(ειδικά στην Ινδία) ο γρανάτης χρησιμοποιείται στη θεραπεία.

Επίσης, πιστεύεται ότι φορώντας έναν γρανάτη ως φυλαχτό προστατεύεται το σώμα από κάθε είδους δηλητήριο(κυριολεκτικά και μεταφορικά). 

Οι αρχαίοι πολεμιστές κολλούσαν κομμάτια γρανάτη στις ασπίδες και τις πανοπλίες τους επειδή πίστευαν ότι η πέτρα θα τους προστάτευε από σοβαρούς σωματικούς τραυματισμούς και ότι τους έδινε απίστευτη δύναμη στη μάχη. 

Γρανάτης και Φενγκ Σούι

Ο γρανάτης έχει ιδιαίτερη θέση στο φενγκ σούι λόγω της σχέσης του με το στοιχείο της φωτιάς. Το στοιχείο της φωτιάς αντιπροσωπεύει τον ενθουσιασμό και το κίνητρο, τα οποία είναι από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει κάθε άτομο.

Είναι καλό ο γρανάτης να τοποθετείται οπουδήποτε στο σπίτι καθώς δημιουργεί μια θετική ατμόσφαιρα για όλους και αποτρέπει την αρνητική ενέργεια να μπει μέσα. Από την άλλη η τοποθέτηση ενός γρανάτη στη δουλειά ή στο γραφείο δημιουργεί μια χαρούμενη και παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα. 

Γρανάτης και Τσάκρα

 Ο γρανάτης όπως είπαμε συνδέεται με το τσάκρα της ρίζας. Το τσάκρα της ρίζας είναι υπεύθυνο για την προστασία του σώματος από τους κινδύνους. Δεν προσφέρει όμως μόνο προστασία στον κάτοχο του αλλά και τον καλύπτει με ένα «στρώμα» θετικής ενέργειας.

Ως γενέθλιος λίθος του Ιανουαρίου ταιριάζει σε Υδροχόους, ταιριάζει όμως και σε Κριούς και Λέοντες.

Αν σου αρέσει να διαβάζεις για τους λίθους τότε διάβασε και αυτά:

Τσάκρα και Κρύσταλλοι | Μάθε πώς συνδέονται

Τι Σημαίνουν τα Χρώματα των Ημιπολύτιμων Λίθων και οι Ιδιότητες τους

Ακολούθησε με σε Facebook και Instagram για να τα λέμε και από εκεί!

Ασημένια επιχρυσωμένα σκουλαρίκια με γρανάτη