Γενέθλιοι λίθοι του Νοεμβρίου

Εάν είσαι γεννημένη το Νοέμβριο είσαι πολύ τυχερή καθώς οι γενέθλιοι λίθοι του Νοεμβρίου, το τοπάζι και ο κιτρίνης, υπάρχουν σε πολλές εκθαμβωτικές αποχρώσεις και η τιμή τους είναι αρκετά προσιτή

Προφανώς ο Νοέμβριος είναι ο μήνας του φλογερού κίτρινου. Όμως παρόλο που τοπάζι και κιτρίνης μοιάζουν πολύ εξωτερικά και συνδέονται με τον ίδιο μήνα, δεν έχουν ούτε την ίδια σύνθεση, ούτε τις ίδιες ιδιότητες. Περισσότερο λειτουργούν συμπληρωματικά. Το τοπάζι φέρνει δύναμη ενώ ο κιτρίνης φέρνει θεραπεία.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα σχετικά με τους γενέθλιους λίθους σου και τις ιδιότητες τους συνέχισε να διαβάζεις. 

Πού βρίσκονται το τοπάζι και ο κιτρίνης;

Από τα βουνά της Ρωσίας μέχρι την Αυστραλία, το τοπάζι βρίσκεται σε όλο τον κόσμο. Το Πακιστάν, η Βραζιλία και η Σρι Λάνκα είναι μερικές από τις μεγαλύτερες πηγές τοπαζίου. Μάλιστα το βουνό Topaz στη Γιούτα πήρε το όνομά του από την αφθονία του ορυκτού.

Όπως το τοπάζι, έτσι και ο κιτρίνης βρίσκεται παντού, καθώς είναι μια ποικιλία χαλαζία και ο χαλαζίας είναι το μεγαλύτερο σε αφθονία ορυκτό στη γη.

Τοπάζι

τοπάζι, topaz, genethlioi lithoi noemvriou, γενέθλιοι λίθοι Νοεμβρίου

Το τοπάζι είναι παρόμοιο με ένα διαμάντι σε σκληρότητα, αν και σπάει πολύ πιο εύκολα. Αποτελείται κυρίως από φθόριο και αλουμίνιο και είναι πυριτικό ορυκτό. 

Μπορείς να το βρεις σε διάφορα μεγέθη και σε διάφορες αποχρώσεις, όπως κίτρινο, μπλε, κόκκινο, πράσινο, καφέ, βιολετί και ροζ. Το τοπάζι μπορεί επίσης να είναι άχρωμο. Το άχρωμο τοπάζι συχνά θερμαίνεται για να δημιουργήσει μπλε πετράδια. Άλλωστε τα περισσότερα μπλε τοπάζια δεν είναι φυσικά, το χρώμα τους δημιουργείται μέσω επεξεργασίας. Το πιο ακριβό τοπάζι είναι σε αποχρώσεις βαθύ πορτοκαλί με ροζ υποτόνους και ονομάζεται Imperial Τopaz

Αυτός ο λίθος φοριόταν συχνά από βασιλιάδες, καθώς συμβόλιζε την πολυτέλεια. Πίστευαν ότι προστάτευε τους κατόχους του από το κακό και την απληστία. Φορούσαν την πέτρα για να εξασφαλίσουν ότι θα παρέμεναν ταπεινοί αλλά και δυνατοί. 

Ιδιότητες

Συνδέεται με ιδιότητες όπως η δύναμη, η αποφασιστικότητα και η ανθεκτικότητα. Ενισχύει την πνευματικότητα και προάγει τη σοφία. Προωθεί την αλήθεια και τη συγχώρεση. Φέρνει χαρά, γενναιοδωρία, αφθονία και καλή υγεία. Μάλιστα είναι γνωστό ως πέτρα αγάπης και καλής τύχης. 

Επίσης προάγει τη διαφάνεια και την ειλικρίνεια, την αυτοπραγμάτωση και τον αυτοέλεγχο. Βοηθά στην επίλυση προβλημάτων και στην έκφραση ιδεών. Σταθεροποιεί τα συναισθήματα, κάνοντάς σε δεκτική στην αγάπη από όλες τις πηγές.

Γενικότερα καταπραΰνει, θεραπεύει, διεγείρει και ευθυγραμμίζει τους μεσημβρινούς του σώματος  κατευθύνοντας την ενέργεια εκεί που χρειάζεται περισσότερο. Απελευθερώνει από την ένταση, φέρνοντας χαλάρωση. 

Λέγεται ότι έχει και πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Βοηθά την πέψη και καταπολεμά διατροφικές διαταραχές, όπως η ανορεξία και η βουλιμία. Ενισχύει το κυκλοφορικό και διεγείρει το μεταβολισμό.

Κιτρίνης

Κολιέ με κορνεόλη και ακατέργαστο κιτρίνη

Ο κιτρίνης(ή η κιτρίνη) είναι μια ποικιλία χαλαζία. Εμφανίζεται σε πολλά διαφορετικά χρώματα σε τόνους κίτρινο έως καφέ. Στην αρχαία Αίγυπτο είχαν συνδέσει την πέτρα με τον Θεό Ήλιο Ρα, ο οποίος είχε θεραπευτικές δυνάμεις. Ας γενέθλιος λίθος του Νοεμβρίου ταιριάζει πολύ σε Τοξότες.

Οπτικά, μοιάζουν πολύ με το τοπάζι. Πολλές φορές μάλιστα είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσεις. Η διαφορά με το τοπάζι είναι στη σύνθεση. Ο κιτρίνης είναι πολύ πιο σκληρός από το τοπάζι και επίσης πιο προσιτός σε τιμή. 

Το όνομα του προέρχεται από τη λατινική ρίζα “Citrine” που σημαίνει “λεμόνι” λόγω του εντυπωσιακού κιτρινωπού χρώματος του. Η πέτρα έχει αγαπηθεί από γαλαζοαίματους. Είχε μεγάλη ζήτηση στη Βικτωριανή Αγγλία και το προτιμούσε και η ίδια η Βασίλισσα Βικτώρια.

Ιδιότητες

Ο κιτρίνης δίνει ενέργεια σε κάθε επίπεδο της ζωής. Καθαρίζει τα τσάκρα και ενισχύει τη διαίσθηση. Προσελκύει πλούτο, ευημερία και επιτυχία. Μάλιστα έχει χαρακτηριστεί και ως «λίθος της επιτυχίας»

Έχει συνδεθεί με τη χαρά, την απόλαυση, τον ενθουσιασμό, την ευτυχία και την καλοσύνη. Αυξάνει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση. Τονώνει τον εγκέφαλο, ενισχύοντας τη διάνοια.  Δίνει κίνητρα, ενεργοποιεί τη δημιουργικότητα και ενθαρρύνει την αυτοέκφραση. Επίσης ενισχύει τη συγκέντρωση και αναζωογονεί το μυαλό. Απομακρύνει αρνητική ενέργεια και φοβίες. 

Γενικότερα του έχουν αποδοθεί πολλές, μα πάρα πολλές, ιδιότητες. Είναι γνωστός ως ο λίθος της «καλής ενέργειας» καθώς φέρνει ενέργεια και θετικότητα στον κάτοχο του.  Εάν αισθάνεσαι πεσμένη ή στεναχωρημένη, ο κιτρίνης θα σε βοηθήσει να αποκρούσεις αυτήν την κακή διάθεση.

Σε θεραπευτικό επίπεδο θεωρούνταν ένας πολύ ισχυρός λίθος και αναφέρεται ως «θεραπευτικός χαλαζίας». Βοηθά στην εξισορρόπηση συναισθημάτων αλλά και ανισορροπιών στο σώμα. 

Απομακρύνει τις τοξίνες και βοηθά στην αντιμετώπιση του εθισμού και σε κάποιες σωματικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και η ινομυαλγία. Διεγείρει την πέψη και δρα κατά της δυσκοιλιότητας. Επίσης πιστεύεται ότι βοηθά στην εξουδετέρωση λοιμώξεων των νεφρών και της ουροδόχου κύστης. Τέλος, αποτοξινώνει το αίμα και βοηθάει στη ρύθμιση του θυροειδή.

Παρόλο που οι δύο πέτρες διαφέρουν, φαίνεται πως τους ενώνει το ότι και οι δυο χρησιμοποιούνταν για πολλούς θεραπευτικούς σκοπούς.

Διαφορετικές ή όχι, το σίγουρο είναι πως και οι δυο πέτρες είναι τρομερά εντυπωσιακές και το μόνο που μένει να κάνεις είναι να διαλέξεις μια από τις δύο ή και τις δύο!

Αν σου αρέσει να διαβάζεις για τους λίθους και τις ιδιότητες τους διάβασε επίσης:

Πολύτιμοι λίθοι και ζώδια: Μάθε ποιος είναι ο δικός σου

9 Ημιπολύτιμοι λίθοι για καλή τύχη. Έχε τους πάντα μαζί σου!

Ακολούθησε με σε Facebook και Instagram για να τα λέμε και από εκεί!

Κολιέ με κιτρίνη και μεταξωτό μαύρο κορδόνι
Κολιέ με κιτρίνη και μεταξωτό μαύρο κορδόνι