Μαύρος Όνυχας | Λίθος Προστασίας και Δύναμης

Ίσως το όνομά του ακούγεται λιγάκι απόκοσμο και μυστηριώδες. Μάλιστα για αιώνες, λόγω του χρώματος του, συνδέονταν με αρνητικές και σκοτεινές δυνάμεις. Όμως ο μαύρος όνυχας είναι εξαιρετικά γοητευτικός λίθος που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα σε κοσμήματα και φυλαχτά. 

Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τις έννοιες και τις ιδιότητες του μυστηριώδους μαύρου όνυχα, ο οποίος είναι εξαιρετικός λίθος προστασίας και δύναμης και γι’ αυτό ήταν και από τους αγαπημένους της βασίλισσας Κλεοπάτρας.

Τι είναι ο Μαύρος Όνυχας;

Ο μαύρος όνυχας είναι ένας τύπος όνυχα, που ανήκει στην ομάδα των χαλκηδονίων. Είναι ένας μικροκρυσταλλικός χαλαζίας, γνωστός για τις παράλληλες εναλλαγές του μαύρου και του λευκού χρώματος. Συνήθως βέβαια το μαύρο υπερισχύει. Το χρώμα του ενισχύεται μέσω επεξεργασίας και η έντονη αντίθεση μεταξύ μαύρων και λευκών ζωνών κάνει την πέτρα οπτικά εντυπωσιακή. Δεν είναι τυχαία ανάμεσα στις αγαπημένες των σχεδιαστών κοσμημάτων.

Ιστορία

Η ιστορία της προέλευσής του διαφέρει από πολιτισμό σε πολιτισμό. Παρόλα αυτά φαίνεται πως έχει μια μακρά ιστορία αιώνων.

Το όνομα “όνυχας” προέρχεται από την ελληνική λέξη “onyx”, που σημαίνει “νύχι”, πιθανώς λόγω των λευκών ραβδώσεων που τον διατρέχουν ή λόγω της τραχιάς υφής του. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι εκτιμούσαν τον μαύρο όνυχα όχι μόνο για τη γοητεία του αλλά και για τις προστατευτικές και γειωτικές του ιδιότητες. Οι πολεμιστές δε, έφεραν τον μαύρο όνυχα στη μάχη, πιστεύοντας ότι τους έδινε δύναμη και θάρρος. Η πέτρα συνδέθηκε επίσης με την προστασία από την αρνητικότητα και τις κακές δυνάμεις. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, ο μαύρος όνυχας συνέχισε να είναι σύμβολο δύναμης και προστασίας, καθιστώντας τον μια δημοφιλή επιλογή τόσο για τελετουργικά όσο και για καθημερινά κοσμήματα.

Ιδιότητες

Ο μαύρος όνυχας θεωρείται μια ισχυρή προστατευτική πέτρα, η οποία θωρακίζει τον κάτοχό της από εξωτερικές επιθέσεις και αρνητική ενέργεια, ενώ προάγει την εσωτερική δύναμη. 

Πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη γείωση και στην εστίαση, καθιστώντας τον ένα πολύτιμο εργαλείο για διαλογισμό και αυτοστοχασμό. Πιστεύεται επίσης ότι ενισχύει τη μνήμη και ενισχύει τη συγκέντρωση, κάτι που τον κάνει ιδανικό για μαθητές ή άτομα που εργάζονται σε περίπλοκες εργασίες.

Ο μαύρος όνυχας βοηθάει στη συναισθηματική προστασία και στη διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων όπως η θλίψη και ενσταλάσσει ελπίδα και αισιοδοξία. Έχει ηρεμιστική δράση, βοηθώντας στην απελευθέρωση κακών συναισθημάτων και σκέψεων.

Είναι ιδανικός λίθος για άτομα που αγωνίζονται να αφήσουν πίσω το παρελθόν, παλιότερες σχέσεις και καταστάσεις. Άλλωστε η απελευθέρωση από την αρνητικότητα αλλά και η ελπίδα που δημιουργεί είναι ζωτικής σημασίας για τη συναισθηματική θεραπεία.

Η ηρεμιστική του ενέργεια βοηθά την καταπολέμηση του άγχους και του στρες και στην υπερπήδηση ψυχικών εμποδίων και προκλήσεων που μπορεί να προκύψουν. Επίσης δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας και ανθεκτικότητας.

Σε θεραπευτικό επίπεδο πιστεύεται ότι ανακουφίζει διάφορες σωματικές παθήσεις, όπως δυσκολίες στα μάτια, οδοντικά προβλήματα, προβλήματα στα πόδια, στα οστά και πολλά άλλα. 

Βραχιόλι με μαύρο όνυχα και ασημένια ταυτότητα

Μαύρος Όνυχας & Τσάκρα

Το σύστημα των τσάκρα αποτελείται από επτά ενεργειακά κέντρα που βρίσκονται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης και φέρνουν σωματική και πνευματική ισορροπία. Το καθένα σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο χρώμα και λειτουργία. Το τσάκρα της ρίζας βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης και συνδέεται με το κόκκινο χρώμα και το στοιχείο γη. Το συγκεκριμένο τσάκρα είναι υπεύθυνο για τη γείωση και τη σταθερότητα, ιδιότητες που συνδέονται άμεσα με τον μαύρο όνυχα. Γι’ αυτό και θεωρείται εξαιρετική πέτρα για τη εξισορρόπηση του τσάκρα της ρίζας αλλά και τη γενικότερη ισορροπία.

Ανθεκτικότητα και φροντίδα

Με βαθμολογία σκληρότητας από 6,5 έως 7 στην κλίμακα Mohs, ο μαύρος όνυχας  είναι σχετικά ανθεκτικός λίθος και κατάλληλος για καθημερινή χρήση. Ωστόσο, όπως όλοι οι πολύτιμοι λίθοι, χρειάζεται κατάλληλη φροντίδα για να διατηρήσει τη λάμψη του. Ο καθαρισμός του γίνεται με ένα μαλακό πανί και η αποφυγή της έκθεσης σε σκληρές χημικές ουσίες βοηθάει στη διατήρηση της ομορφιάς της πέτρας με την πάροδο του χρόνου.

Μαύρος Όνυχας και Ζώδια

Όλα τα ζώδια μπορούν να ωφεληθούν από την ευεργετική ενέργεια των πολύτιμων λίθων. Βέβαια κάποιοι λίθοι ταιριάζουν περισσότερο σε συγκεκριμένα ζώδια. Ο μαύρος όνυχας ταιριάζει πολύ σε Αιγόκερους και Λέοντες.

Η πειθαρχημένη και φιλόδοξη φύση των Αιγόκερων συμπληρώνεται από τις ενέργειες γείωσης και σταθερότητας του μαύρου όνυχα. Επίσης ενισχύει την εστίαση, την αποφασιστικότητα και την ικανότητα να ξεπεραστούν τις προκλήσεις.

Όσον αφορά τους Λέοντες ο όνυχας μπορεί να τους βοηθήσει να εξισορροπήσουν τη φλογερή τους ενέργεια, ενισχύοντας την αίσθηση αυτοελέγχου και αρμονίας. Πιστεύεται επίσης ότι προστατεύουν τους Λέοντες από αρνητικές επιρροές και ενισχύουν τις εγγενείς ηγετικές τους ιδιότητες.

Όπως κατάλαβες αν χρειάζεσαι ένα ισχυρό σύμμαχο προστασίας, γείωσης και δύναμης, ο μαύρος όνυχας είναι ο λίθος σου!

Ασημένια 925 επιχρυσωμένα σκουλαρίκια με μαύρο όνυχα
Ασημένια 925 επιχρυσωμένα σκουλαρίκια με μαύρο όνυχα

Διάβασε επίσης:

Αιματόπετρα | Η Πέτρα Του Πολεμιστή

Αμαζονίτης | Η Πέτρα Του Θάρρους

10 Κρύσταλλοι Που Φέρνουν Χρήματα Και Ευημερία

Ακολούθησε με σε Facebook και Instagram για να τα λέμε και από εκεί!

Views: (299)