Οι 11 Πιο Σπάνιοι Πολύτιμοι Λίθοι Στον Κόσμο

Οι πολύτιμοι λίθοι υπάρχουν παντού στον κόσμο. Υπέροχα και πανέμορφα δώρα της Μητέρας-Γης. Κάποιοι όμως δεν είναι απλόχερα δοσμένοι! Κάποιοι είναι εκθαμβωτικοί…και σπάνιοι. Σε αυτό το άρθρο θα σου μιλήσω για 11 σπάνιους λίθους. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι σπάνιοι πολύτιμοι λίθοι αλλά και οι παρακάτω δεν βρίσκονται εύκολα! Αν έχεις κάποιον από αυτούς μπορείς να περηφανευτείς ότι είσαι μια από τους λίγους! 

Οι 11 Πιο Σπάνιοι Πολύτιμοι Λίθοι

Τανζανίτης(Tanzanite)

Βαθύ μπλε χρώμα και μια σφραγίδα έγκρισης από την Tiffany & Co. Προέρχεται από τους λόφους της Τανζανίας και είναι ένα είδος ζωσίτη υψηλής ποιότητας. Είναι μια πραγματικά σπάνια πέτρα και πρέπει να υποβληθεί σε θερμική επεξεργασία για να βγάλει τα υπέροχα μπλε λουλακί χρώματα του. Ανακαλύφθηκε μόλις στα τέλη της δεκαετίας του ’60, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να θέσει υποψηφιότητα για τους πιο όμορφους πολύτιμους λίθους του 20ου αιώνα!

spanioi lithoi, spanioi polytimoi lithoi, σπάνιοι λίθοι, σπάνιοι πολύτιμοι λίθοι, τανζανίτης, tanzanite

Αλεξανδρίτης(Alexandrite)

Ανακαλύφθηκε στα Ρωσικά Ουράλια Όρη και είναι μια πέτρα εξαιρετικής τύχης. Ο αλεξανδρίτης είναι ένα είδος χρυσοβερυλίου, αλλά ίχνη σιδήρου, χρωμίου και τιτανίου του δίνουν μια πολύ πιο σπάνια εμφάνιση. Μπορεί να φαίνεται πράσινο ή royal blue κάτω από ορισμένα φώτα ή απαλό μοβ και βαθύ κόκκινο κάτω από άλλα φώτα. Είναι ένας σύγχρονος γενέθλιος λίθος του Ιουλίου μαζί με τους παλιότερους -ρουμπίνι και την κορνεόλη. Λέγεται ότι αφυπνίζει τη δημιουργικότητα, ενισχύει τη διαίσθηση και μας κρατά συγκεντρωμένους και ικανούς να είμαστε σε εγρήγορση όταν ο κόσμος γύρω μας αλλάζει.

Ζαφείρι Κασμίρ(Kashmir Sapphire)

Το Kashmir Sapphire έχει μικρά εγκλείσματα ρουτιλίου που δίνουν μια βελούδινη εμφάνιση. Προέρχεται από τα βουνά των Ιμαλαΐων, αλλά η βασική πηγή του «στέρεψε» στη δεκαετία του 1930. Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα ζαφείρια Κασμίρ κυκλοφορούν εκεί έξω, είναι λίγα και είναι σπάνια! 

Κόκκινο Βηρύλιο(Red Beryl)

Βρίσκεται στα βουνά Wah Wah στη Γιούτα. Ένας από τους λόγους που θεωρείται τόσο σπάνιο είναι επειδή είναι μικροσκοπικό. Δύσκολα κόβεται ή τεμαχίζεται. Είναι λιγότερο από ένα καράτι σε βάρος, όμως παρά το μικρό του μέγεθος είναι εκθαμβωτικό. Ενισχύει την αυτοπεποίθηση, την εσωτερική σοφία και μια παράξενη ικανότητα να γνωρίζουμε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή.

Μπενιτοΐτης (Benitoite)

Εξορύσσεται σε ένα μικρό τμήμα της Καλιφόρνια που ονομάζεται San Benito, απ’ όπου προέκυψε και το όνομα του. Το ορυχείο έχει πλέον κλείσει που σημαίνει ότι το μαγαζάκι έκλεισε και όσοι μπενιτοΐτες βγήκαν, βγήκαν! Το Benitoite έχει ένα όμορφο μπλε χρώμα με λευκές πιτσιλιές στο φως του ήλιου. Η σπανιότητα του τον κάνουν να συναγωνίζεται διαμάντια. Το Benitoite έχει ευδαιμονική ενέργεια και είναι ένας λίθος που φαίνεται να βοηθά στην ενίσχυση της συνείδησης, ενθαρρύνει τον κάτοχο του να ανοιχτεί, δίνει έμφαση στην ισχυρή επικοινωνία και προκαλεί χαρά.

Μαύρος Οπάλιος(Black Opal)

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε οπάλιους με γαλακτώδες ιριδίζον χρώμα και όχι σε σκοτεινή απόχρωση. Αυτή η πολύ πιο σπάνια ποικιλία βρίσκεται στην περιοχή Lightning Ridge της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία. Ναι, ακόμη και το μέρος έχει ένα άγριο και μυστικιστικό όνομα! Στο Lightning Ridge βρέθηκε και ένα από τα πιο πολύτιμα Μαύρα Οπάλια όλων των εποχών, το Aurora Australis, βάρους 180 καρατίων. Το μαύρο οπάλιο μοιράζεται κάποια κοινά χαρακτηριστικά με το συμβατικό οπάλιο, καθώς είναι μια συναισθηματική πέτρα που βοηθά τον κάτοχο της να αισθάνεται πιο ελεύθερος, ενώ ταυτόχρονα τον προστατεύει. 

spanioi lithoi, spanioi polytimoi lithoi, σπάνιοι λίθοι, σπάνιοι πολύτιμοι λίθοι, black opal, μαύρος οπάλιος

Taaffeite

Το Taaffeite ανακαλύφθηκε εντελώς τυχαία όταν ένας γεωλόγος ονόματι Richard Taaffe Dublin πίστεψε ότι είχε αγοράσει ένα κουτί με σπινέλιο κάπου το 1940. Ωστόσο, μόλις κοίταξε πιο προσεκτικά διαπίστωσε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά! Αυτοί οι πολύτιμοι λίθοι ήταν στην πραγματικότητα οι πέτρες που είναι τώρα γνωστές ως Taaffeite. Προέρχονται από τη Σρι Λάνκα, αν και έχουν ανακαλυφθεί επίσης δείγματα στην Κίνα και την Τανζανία. Καθώς υπάρχουν μόνο λίγα από αυτά τα απαλά ροζ και μοβ πετράδια, όλα βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και δεν είναι διαθέσιμα στην αγορά.

Μουσγκραβίτης(Musgravite)

Άλλος ένας λίθος με περίεργο όνομα. Ανακαλύφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 στις οροσειρές Musgrave της Αυστραλίας και είναι επίσης μέλος της λιγότερο γνωστής οικογένειας Taaffeite. Αργότερα, βρέθηκε σε περιοχές της Μαδαγασκάρης και κάτω από τον πάγο της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής. Είναι πολύ απίθανο να πέσει στα χέρια κάποιου λάτρη λίθων, καθώς είναι τόσο σπάνιος και η μέση τιμή ενός καρατιού μπορεί να φτάσει τα 35.000 $!

Παϊνίτης(Painite)

Ο Παϊνίτης (Painite) είναι ένας από τα πιο σπάνιους λίθους στον κόσμο…πολύ σπάνιος…τόσο που για καιρό υπήρχε μόνο ένας και αυτός στεγάζονταν στο βρετανικό μουσείο. Σήμερα έχουν ανακαλυφθεί και άλλοι, αλλά παρόλα αυτά ο αριθμός τους παραμένει χαμηλός. Και οι θεραπευτικές ιδιότητες αυτού του λίθου παραμένουν ένα μυστήριο! Επίσης, στη συγκεκριμένη περίπτωση η σπανιότητα δεν μεταφράζεται σε ομορφιά καθώς σίγουρα υπάρχουν και πιο εντυπωσιακοί λίθοι στην αγορά.

Αμμολίτης(Ammolite)

Ο αμμολίτης είναι ένα υπέροχο οργανικό κόσμημα. Βρέθηκε σε κοιτάσματα ορυκτών στα Βραχώδη Όρη και είναι φτιαγμένο από κελύφη αραγωνίτη θαλάσσιων μαλακίων ηλικίας άνω των 65 εκατομμυρίων ετών! Οπτικά μοιάζει με οπάλιους και μαργαριτάρια αλλά με πολύ περισσότερο χρώμα. 

Κόκκινα Διαμάντια

spanioi lithoi, spanioi polytimoi lithoi, σπάνιοι λίθοι, σπάνιοι πολύτιμοι λίθοι, κόκκινο διαμάντι

Ενδεχομένως τα έχουμε ακούσει πολλές φορές αλλά πιθανότατα δεν θα τα έχουμε δει. Τα διαμάντια γενικά φημίζονται για την ομορφιά, την τελειότητα και τη σπανιότητά τους. Στην κορυφή όλων βρίσκονται τα κόκκινα διαμάντια. Είναι τα πιο ακριβά διαμάντια και είναι ιδιαίτερα περιζήτητα. Έχουν περάσει δεκαετίες χωρίς να βρεθεί κάποιο. Το μεγαλύτερο κόκκινο διαμάντι ανακαλύφθηκε στη Βραζιλία, ονομάζεται Moussaieff Red, ζύγιζε 5,11 καράτια και πουλήθηκε έναντι 8 εκατομμύριων δολαρίων!

Οκ, υπάρχουν κι άλλοι σπάνιοι λίθοι, οι οποίοι δεν χωράνε σε ένα μόνο άρθρο. Αν όμως θέλεις να μάθεις και άλλες πληροφορίες, θα επανέλθω με Part 2. 

Εσύ, από τους παραπάνω, ποιον θα διάλεγες;

Ασημένιο μενταγιόν με αμέθυστο

Αν σου αρέσει να διαβάζεις για τους λίθους, διάβασε επίσης:

Καταραμένα Κοσμήματα | Αλήθεια Υπάρχουν;

Γνωρίζεις Τα Χαρακτηριστικά Των Πολύτιμων Λίθων;

Ακολούθησε με σε Facebook και Instagram για να τα λέμε και από εκεί.