Γενέθλιοι Λίθοι Δεκεμβρίου | Τιρκουάζ & Τανζανίτης

Γενέθλιοι λίθοι του Δεκεμβρίου είναι το τιρκουάζ και ο τανζανίτης και αν κρίνεις από τα χρώματα τους τότε μάλλον ο Δεκέμβριος έχει αποχρώσεις του μπλε.

Το τιρκουάζ έχει μακρά ιστορία καθώς είναι από τους πρώτους λίθους που ανακαλύφθηκαν. Θεωρείται μια πέτρα καλής τύχης και θετικής ενέργειας. Ο τανζανίτης από την άλλη ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα και θεωρείται πέτρα μεταμόρφωσης και θεραπείας.

Γενέθλιοι λίθοι Δεκεμβίου: Χαρακτηριστικά και Ιδιότητες

Τιρκουάζ

Το τιρκουάζ έκανε την εμφάνισή του πολλά χρόνια πριν. Μάλιστα έχει βρεθεί μέσα σε τάφους Αρχαίων Αιγυπτίων, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν για να στολίσουν τα κοσμήματα. Όμως ακόμα και σήμερα συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο σε τελετουργίες των Αμερικάνων ιθαγενών και υπάρχουν πολλές πεποιθήσεις γύρω από αυτό. Οι ινδουιστές μυστικιστές πίστευαν ότι το να δεις ένα τιρκουάζ μετά την παρατήρηση μιας νέας Σελήνης θα έφερνε πλούτο. Θεωρήθηκε, επίσης, ότι προστατεύει όσους το φορούσαν από την πτώση, γι’ αυτό και χρησιμοποιούνταν συχνά σε χαλινάρια αλόγων. Επίσης υπήρχε η πεποίθηση ότι αν σπάσει σε πολλά κομμάτια θα έπονταν καταστροφή.

Η λέξη τιρκουάζ πιστεύεται ότι προήλθε από τη γαλλική έκφραση «pierre tourques», που αναφέρεται στην «τουρκική πέτρα» που ήρθε στην Ευρώπη από την Τουρκία. Είναι ένα από τα λίγα ορυκτά που το όνομά του περιγράφει και το χρώμα του.

Το τιρκουάζ εμφανίζεται σε μια γκάμα χρωμάτων: από διάφορες αποχρώσεις του πράσινου έως το πρασινοκίτρινο. Όμως το πιο αναγνωρίσιμο είναι το γαλάζιο του ουρανού ενώ επάνω του έχει γραμμές καφέ ή μαύρες.

γενέθλιοι λίθοι Δεκεμβρίου, genethlioi lithoi dekemvriou

Ιδιότητες τιρκουάζ

Το τιρκουάζ πιστεύεται ότι εξασφαλίζει καλή υγεία και τύχη. Επίσης ότι προάγει την ευτυχία, την ειρήνη, τη θετική ενέργεια και την πνευματικότητα. Βοηθάει στην αυτοπραγμάτωση, την αυταγάπη και την κατανόηση.

Το τιρκουάζ είναι μια πέτρα καθαρισμού. Διώχνει την αρνητική ενέργεια και μπορεί να φορεθεί για προστασία από εξωτερικές επιρροές. 

Iσορροπεί και ευθυγραμμίζει όλα τα τσάκρα, σταθεροποιώντας τις εναλλαγές της διάθεσης και ενσταλλάσσοντας την εσωτερική ηρεμία. Πιστεύεται ότι βοηθάει στην αντιμετώπιση της εξάντλησης και έχει τη δύναμη να προλαμβάνει τις κρίσεις πανικού. 

Τέλος, έχει μεγάλη επιρροή και στις σχέσεις. Βοηθάει στη δημιουργική επίλυση προβλημάτων. Είναι σύμβολο φιλίας και ενισχύει τη βαθιά κατανόηση μεταξύ συντρόφων.

Σε θεραπευτικό επίπεδο βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ συμβάλει στην ανακούφιση από κράμπες και πόνο. 

Τανζανίτης

Ο Τανζανίτης εμφανίζεται σε μια ποικιλία από μπλε και μωβ χρώματα, καθώς και σε συνδυασμό και των δύο. Βέβαια ανάλογα με τη γωνία θέασης, ο τανζανίτης μπορεί να αλλάζει χρώματα. Ο ψυχρός φωτισμός κάνει το μπλε χρώμα πιο εμφανές, ενώ ο ζεστός φωτισμός τονίζει το βιολετί έως το μωβ.

Είναι ένας από τους νεότερους λίθους. Το 1967, οι ερευνητές βρήκαν τη μοναδική πηγή στον κόσμο στους λόφους Merelani της βόρειας Τανζανίας, νότια του όρους Κιλιμάντζαρο. Οπότε ο τανζανίτης πήρε το όνομά του από τη χώρα απ’ όπου προέρχεται. Παλιότερα ονομάζονταν ζωσίτης ώσπου το κοσμηματοπωλείο Tiffany & Co τον μετονόμασε σε τανζανίτη.

Ιδιότητες

γενέθλιοι λίθοι Δεκεμβρίου, genethlioi lithoi dekemvriou

Ο τανζανίτης χαρακτηρίζεται από μυστήριο και μεγαλοπρέπεια. Θεωρείται πέτρα πνευματικότητας. Μας βοηθά να βρούμε την εσωτερική μας ηρεμία και ξεκαθαρίζει παλιές καταστάσεις και μοτίβα. Επίσης μας ωθεί να ανοίξουμε το μυαλό και την καρδιά μας σε όποιες ψυχικές ικανότητες έχουμε. Διεγείρει τη χαρά και φέρνει ισορροπία. 

Ο τανζανίτης είναι και πέτρα μεταμόρφωσης. Μας δίνει τη δυνατότητα να προχωράμε με αισιοδοξία και έμπνευση, δίνοντάς μας μια αίσθηση κατεύθυνσης. Είναι μια ήρεμη δύναμη. Ενσταλάζει την αίσθηση της εμπιστοσύνης στον εαυτό μας που είναι απευθείας συνδεδεμένη με την καρδιά. Επίσης βοηθά να ξεπεράσουμε τους φόβους μας και να διώξουμε ανησυχίες που κρατάμε μέσα μας.

Είναι ένα φοβερό ενισχυτικό του ανοσοποιητικού και της επούλωσης σε όλα τα επίπεδα. Αν αναρρώνεις από κάποια ασθένεια ή ιατρική διαδικασία ο τανζανίτης είναι εξαιρετικός σύμμαχος.  Χάρη στην ενέργεια του μπορεί να βοηθήσει σε θέματα άγχους, νεύρων, ημικρανιών και άλλων ζητημάτων που σχετίζονται με την ένταση. 

Διεγείρει το τσάκρα του λαιμού, το τσάκρα του τρίτου ματιού και το τσάκρα του στέμματος ενώ ενεργοποιεί τις ψυχικές μας ικανότητες και τη σύνδεση με έναν ανώτερο σκοπό.

Αν είσαι γεννημένη το Δεκέμβριο είσαι τυχερή γιατί έχεις δυο γενέθλιους λίθους για να επιλέξεις. Η τελική απόφαση δική σου!

Αν σου αρέσει να διαβάζεις για τους λίθους και τις ιδιότητες τους τότε διάβασε και αυτά:

Πολύτιμοι λίθοι και ζώδια: Μάθε ποιος είναι ο δικός σου

Τσάκρα και Κρύσταλλοι | Μάθε πώς συνδέονται

Ακολούθησε με σε Facebook και Instagram για να τα λέμε από εκεί.

Σκουλαρίκια με τυρκουάζ