Έχουν οι κρύσταλλοι θεραπευτικές ιδιότητες;

Οι κρύσταλλοι είναι όμορφοι, μυστικιστικοί και αιχμαλωτίζουν τη φαντασία. Είναι όμως απλά μια τάση ή σχετίζονται με το σώμα και το πνεύμα μας; Αλήθεια πώς λειτουργούν οι κρύσταλλοι; Έχουν θεραπευτικές ιδιότητες;

Από ορισμένους πιστεύεται ότι το να κρατάς κρυστάλλους ή να τους τοποθετείς σε διάφορες περιοχές του σώματος σου, μπορεί να προσφέρει σωματικά και ψυχικά οφέλη. Η ιδέα είναι ότι οι κρύσταλλοι αλληλεπιδρούν με το ενεργειακό πεδίο του σώματος, δημιουργώντας ισορροπία και ευθυγράμμιση.

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τους κρυστάλλους για να μειώσουν το άγχος και να αυξήσουν τη συγκέντρωση, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι έχουν τη δύναμη να θεραπεύουν σωματικές παθήσεις και ασθένειες.

Πόση αλήθεια υπάρχει στη θεωρία ότι οι κρύσταλλοι έχουν τη δύναμη να θεραπεύουν το σώμα;

Ας ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία των κρυστάλλων, την παράδοση και την επιστήμη πίσω από αυτούς για να απαντήσουμε στο ερώτημα.

Η ιστορία των κρυστάλλων

Οι κρύσταλλοι είναι μια ομάδα ορυκτών. Είναι δηλαδή όμορφες, ημιπολύτιμες πέτρες σε διάφορους χρωματισμούς.

Τα ορυκτά αυτά έχουν μεγάλη ιστορία. Για παράδειγμα, αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι το κεχριμπάρι χρησιμοποιήθηκε για προστασία και ευεξία πάνω από 10.000 χρόνια πριν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ φαίνεται ότι και οι Σουμέριοι χρησιμοποιούσαν κρυστάλλους για ευημερία και υγεία. Στην Αίγυπτο πάλι, λίθοι όπως το σμαράγδι, ο χαλαζίας και άλλοι χρησιμοποιήθηκαν για ιατρικούς και τελετουργικούς σκοπούς. Ακόμα και ο Λεονάρντο ντα Βίντσι φέρεται να κρατούσε έναν αμέθυστο στο γραφείο του, ισχυριζόμενος ότι διώχνει τη σύγχυση και επιταχύνει τη σκέψη.

Έχουν θεραπευτικές ιδιότητες οι κρύσταλλοι;

Κάποιοι στην κοινότητα της εναλλακτικής ιατρικής πιστεύουν ότι οι κρύσταλλοι έχουν πραγματικές θεραπευτικές δυνάμεις.

Μια κοινή πεποίθηση είναι ότι οι κρύσταλλοι αλληλεπιδρούν με τα ενεργειακά πεδία του σώματος. Η ιδέα είναι ότι οι κρύσταλλοι μπορούν να ανακατευθύνουν και να διοχετεύουν εκ νέου τη ροή ενέργειας με τις μοναδικές ενεργειακές τους δονήσεις, βοηθώντας να ξεμπλοκάρουν περιοχές του σώματος ή του ενεργειακού πεδίου που έχουν «κολλήσει». Κάτι σα να λέμε ξεμπλοκάρουν τα τσάκρα μας δηλαδή!

Καθώς οι κρυσταλλικές δονήσεις αλληλεπιδρούν με τη φυσική ενεργειακή συχνότητα του σώματος, λέγεται ότι το σώμα αισθάνεται συγκεντρωμένο, χαλαρό και εξαγνισμένο. Η ενέργεια που προσφέρει κάθε κρύσταλλος είναι μοναδική όπως και κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός αλλά και ανάλογα το πόσο πιστεύει στη δύναμη αυτών των λίθων.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι κρύσταλλοι μπορούν να παρομοιαστούν με τα μηχανήματα ραδιοσυχνοτήτων καθώς δημιουργούν στο σώμα κάτι αντίστοιχο.

Όσον αφορά την επιστήμη, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την κρυσταλλική θεραπεία. Οι αδερφοί Κιουρί που μελέτησαν το θέμα βρήκαν ότι το κράτημα των κρυστάλλων πάνω μας μπορεί να έχει μικρή επίδραση στα ενεργειακά επίπεδα του σώματος, αλλά το κατά πόσο μπορεί να έχει θεραπευτική δύναμη είναι ακόμα προς συζήτηση.

Υπάρχει μια μελέτη του C.C. Το French on crystals and healing που παρουσιάστηκε σε δύο διεθνή συνέδρια το 1999 και το 2001 αλλά δεν δημοσιεύτηκε ποτέ. Στη μελέτη, σε 80 εθελοντές δόθηκαν είτε αληθινοί κρύσταλλοι είτε ψεύτικοι. Έξι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι δεν αισθάνονταν τίποτα. Οι υπόλοιποι ανέφεραν ότι ένιωσαν μια αλλαγή στην ενέργεια. Μέσα από αυτή την έρευνα βγήκε το συμπέρασμα πως, οι ψεύτικοι κρύσταλλοι ήταν εξίσου αποτελεσματικοί, γεγονός που υποδηλώνει ότι το φαινόμενο placebo(εικονικό φάρμακο) έκανε τα μαγικά του.

Η έρευνα αυτή είναι ενδεικτική στο  ότι η δύναμη των κρυστάλλων ίσως βρίσκεται περισσότερο στο μυαλό μας παρά στους κρυστάλλους. Ακόμη και άνθρωποι που εργάζονται με κρυστάλλους πιστεύουν ότι η πραγματική δύναμη τους βρίσκεται στο φαινόμενο placebo. Το φαινόμενο της αυθυποβολής δηλαδή.

Σύμφωνα με το φαινόμενο αυτό  δίνεται στον ασθενή ένα ανενεργό φάρμακο. Η θεραπεία βασίζεται στην πεποίθηση ότι το φάρμακο(αν και χωρίς καμία δραστική ουσία) θα αλλάξει την κατάστασή του. Κάνει δηλαδή τον ασθενή να αισθανθεί ότι θα βελτιωθεί.

crystalloi, orykta, gemstones, κρύσταλλοι, ημιπολύτιμοι λίθοι, imipolitymoi lithoi, ορυκτά,

Όπως φαίνεται οι κρύσταλλοι λειτουργούν μέσω ενός συνδυασμού placebo, δημιουργώντας μέσω της ψυχολογίας αλλαγές στην ενεργειακή συχνότητα. Ίσως κάποιες φορές το φαινόμενο είναι τόσο έντονο όταν πιστεύει κάποιος σε αυτό που φαίνεται ότι έχει αντίκτυπο και στο σώμα.

Εν ολίγοις, λειτουργεί κάτι το οποίο γνωρίζουμε όλοι λίγο-πολύ: Το μυαλό είναι τόσο ισχυρό που μπορεί να επιβάλλει και να δημιουργεί ιδανικές συνθήκες και για το σώμα μέσω της ψυχολογίας!

Τι λειτουργεί και τι όχι;

Εάν σκέφτεσαι να προσθέσεις κρυστάλλους στη ρουτίνα ευεξίας σου, είναι σημαντικό να είσαι ρεαλιστής σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν και τι δεν μπορούν.

Διαταραχές ψυχικής υγείας

Οι κρύσταλλοι μερικές φορές καλούνται να υποστηρίξουν καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως το άγχος ή η κατάθλιψη. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι οι κρύσταλλοι έχουν σημαντική επίδραση στα συναισθήματα ή την ψυχική υγεία. Δεν θα πρέπει να αντικαθιστούμε την ιατρική θεραπεία για το άγχος, την κατάθλιψη και άλλες ψυχικές καταστάσεις με κρυστάλλους.

Αντίθετα, μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε την αίσθηση ότι είμαστε προσγειωμένοι, γεμάτοι θετική ενέργεια και συγκεντρωμένοι ενώ παράλληλα ακολουθούμε τις συμβουλές του γιατρού ή του ψυχολόγου μας.

Επιπλέον, αν πιστεύεις ότι οι κρύσταλλοι βοηθούν, αξίζει να τους χρησιμοποιείς, ακόμα κι αν είναι απλώς placebo. Οπότε μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη, όχι θεραπεία.

Βελτίωση της διάθεσης ή της οπτικής

Οι κρύσταλλοι μπορούν να παρέχουν υποστήριξη όταν αισθανόμαστε πεσμένοι ή αγχωμένοι. Ακριβώς όπως μπορούν να παρέχουν υποστήριξη για θέματα ψυχικής υγείας, οι κρύσταλλοι μπορούν να βοηθήσουν να τονώσουμε τη διάθεσή μας. Ας πούμε κάτι σαν εργαλείο για την επίκληση συναισθημάτων όπως συγκέντρωση, γείωση, σύνδεση με τον εαυτό μας. Αυτό βέβαια έχει να κάνει περισσότερο με τη σχέση μας με τον κρύσταλλο και πόσο πιστεύουμε κάτι τέτοιο παρά με τον ίδιο τον κρύσταλλο.

Πόνος και αρρώστια

Ενώ ορισμένοι επαγγελματίες κρυστάλλων πιστεύουν ότι οι κρύσταλλοι μπορούν να βοηθήσουν σε πραγματικές, σωματικές παθήσεις, δεν υπάρχουν ακόμη επιστημονικές μελέτες που να υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στους κρυστάλλους για τη θεραπεία ασθενειών ή τραυματισμών!

Η χρήση κρυστάλλων πιθανότατα δεν βλάπτει, δεν έχει όμως και ρόλο γιατρού ή ειδικού. Ακολουθούμε τις οδηγίες του γιατρού μας όταν πρόκειται για σωματικό τραυματισμό, χρόνιο πόνο ή ασθένεια. 

Παρόλα αυτά όπως είπαμε δεν σημαίνει ότι οι κρύσταλλοι δεν μπορούν να είναι ένα εργαλείο στην εργαλειοθήκη μας, ως placebo(εικονικό φάρμακο) και μόνο. Άλλωστε όσο περισσότερη υποστήριξη έχουμε, τόσο το καλύτερο! 

Κρύσταλλοι και διαλογισμός

Αν συνδυάσουμε το δυναμικό placebo των κρυστάλλων με τα επιστημονικά στοιχεία πίσω από τον διαλογισμό, τα δύο αυτά εργαλεία μπορούν να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν ένα θετικό αποτέλεσμα.

Ο διαλογισμός από μόνος του είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για την επίτευξη ψυχικής ηρεμίας και ισορροπίας έτσι κι αλλιώς. Έρευνες έχουν δείξει ότι μειώνει το άγχος και ανακουφίζει το μετατραυματικό στρες.

Εάν πιστεύεις ότι οι κρύσταλλοι κάνουν τη διαφορά, η προσθήκη τους στην πρακτική διαλογισμού είναι πιθανότατα ένας δυνατός συνδυασμός. Εάν αισθάνεσαι αβέβαιος ή δύσπιστος για τους κρυστάλλους, απλώς παρέλειψε να τους χρησιμοποιήσεις και διαλογίσου χωρίς αυτούς.

Μπορείς να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να κρατήσεις έναν κρύσταλλο και δεις αν μπορεί να επηρεάσει την ενέργειά σου με κάποιο λεπτό, ελάχιστα μετρήσιμο τρόπο. Δεν χάνεις τίποτα να το δοκιμάσεις!

Συμπέρασμα

Μπορεί να μην ξέρουμε ποτέ με βεβαιότητα αν οι κρύσταλλοι μας βοηθούν μέσω της ενέργειας ή μέσω του φαινομένου placebo. Ωστόσο, εφόσον δεν εγκαταλείπουμε την ιατρική φροντίδα και θεραπεία, οι κρύσταλλοι μπορεί να είναι μια χρήσιμη προσθήκη για την επίτευξη ευεξίας και θετικής ενέργειας στην καθημερινότητα μας.

Μπορούμε να τους φορέσουμε ως κόσμημα ώστε να τους έχουμε πάντα επάνω μας ή να τους τοποθετήσουμε στο χώρο μας.

Χρησιμοποιείς κρυστάλλους και αν ναι, πιστεύεις στο placebo;

Μενταγιόν με μαλαχίτη σε ασημένιο επιχρυσωμένο καστόνι με κορδόνι

Διάβασε και αυτό:

Πολύτιμοι λίθοι και ζώδια: Μάθε ποιος είναι ο δικός σου

Ενεργειακοί κρύσταλλοι και η χρήση τους

Τσάκρα και κρύσταλλοι: Μάθε πώς συνδέονται

Ακολούθησε με σε Facebook και Instagram για να τα λέμε και από εκεί!