Φροντίδα κοσμημάτων

Το ασήμι θεωρείται ευγενές μέταλλο

Όλα τα  κοσμήματα  που είναι κυρίως από ασήμι 925 ή επιχρυσωμένα χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Το ασήμι είναι ένα μέταλλο που θα μαυρίσει και θα χάσει την λάμψη του με την πάροδο του χρόνου. Πρόκειται για μια φυσική διαδικασία που, όμως, δεν πρέπει να σας ανησυχεί καθόλου!

Ο καλύτερος τρόπος να φροντίζετε τα ασημένια κοσμήματά σας είναι να τα φυλάσσετε πάντα στην συσκευασία τους ή σε κάποια κλειστή μπιζουτιέρα και όχι να τα έχετε εκτεθειμένα στον ατμοσφαιρικό αέρα και τη σκόνη στολισμένα η κρεμασμένα σε μπιζουτιέρες διακοσμητικού τύπου.

Σε περίπτωση που ένα ασημένιο κόσμημα όμως, χάσει τη λάμψη του, να ξέρετε ότι ΔΕΝ καταστρέφεται!

Επαναφορά της λάμψης των ασημένιων κοσμημάτων

Μια λύση είναι η επίσκεψη σε ένα εργαστήριο αργυροχρυσοχοΐας για την τέλεια αποκατάσταση του κοσμήματος. Επίσης, μπορείτε να προμηθευτείτε ειδικά υγρά καθαρισμού που κυκλοφορούν στο εμπόριο και να επαναφέρετε την αρχική λάμψη στο ασημένιο σας κόσμημα.

Τι είναι η επιμετάλλωση;

Η βάση όλων των κοσμημάτων  είναι είτε ασήμι 925, είτε ορείχαλκος. Το επιχρύσωμα και το επιπλατίνωμα είναι ένα λεπτό στρώμα χρυσού ή πλατίνας αντίστοιχα, πάνω από το ασήμι ή τον ορείχαλκο. Για να διατηρηθεί το χρώμα του κοσμήματος όσο το δυνατόν περισσότερο, θέλει φροντίδα και προσοχή.

Το χρώμα της επιμετάλλωσης φθείρεται με την πάροδο του χρόνου. Σε καμία περίπτωση δε μπορείς να αποφύγεις τη φθορά αυτή, παρά μόνο να την επιβραδύνεις.

Επιμετάλλωση είναι η διαδικασία εφαρμογής μιας λεπτής στρώσης μετάλλου πάνω σε μία ήδη μεταλλική επιφάνεια. Γίνεται με τη διαδικασία της ηλεκτρόλυσης και το τελικό αποτέλεσμα επηρεάζει αποκλειστικά το χρώμα του αντικειμένου και όχι την υφή του.

Το μαύρο χρώμα σε κάποια από τα κοσμήματά είναι μία λεπτή στρώση ρουθηνίου στην επιφάνειά τους. Το ρουθήνιο ανήκει στην ίδια οικογένεια μετάλλων με την πλατίνα, που σημαίνει ότι είναι ένα ευγενές και πολύτιμο μέταλλο. Όπως κάθε επιμεταλλωμένο κόσμημα, θέλει κι αυτό ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα, ειδικά επειδή το χρώμα του είναι μαύρο και η παραμικρή φθορά κάνει αντίθεση με τη βάση του κοσμήματος η οποία μπορεί να είναι ασήμι ή ορείχαλκος

 

Τι μπορείς να κάνεις για να παρατείνεις τη ζωντάνια του χρώματος

Το χρώμα της επιμετάλλωσης φεύγει με τη τριβή, τη χρήση και το PH του δέρματος και αφήνει το ασήμι ή τον ορείχαλκο να φανεί. Αυτή είναι μια αναπόφευκτη διαδικασία.

Για να επιβραδύνεις τη φθορά του χρώματος της επιμετάλλωσης, καλό θα ήταν να βγάζεις τα κοσμήματα όταν φοράς άρωμα, λοσιόν, κρέμες και όταν πλένεις πιάτα, κάνεις ντους, μπαίνεις στη θάλασσα, σε πισίνα, ή σε σπα. Γενικά να προσέχεις να μην έρχονται σε επαφή με χημικά, διότι αυτά μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στα επιμεταλλωμένα κοσμήματά σου. Και ως γνωστόν… τα κοσμήματα είναι τα τελευταία που φοράμε και τα πρώτα που βγάζουμε!!

Φροντίδα  κρυστάλλων:

Πολλοί κρύσταλλοι είναι ευαίσθητοι ή εύθρυπτοι. Κρύσταλλοι με γυαλισμένες επιφάνειες ή φυσικές μύτες καταστρέφονται εύκολα. Οι ακανόνιστες  πέτρες είναι πιο ανθεκτικές. Όταν δεν τους φοράτε τυλίξτε τους με ένα μαλακό πανί .

Να καθαρίζετε τους κρυστάλλους  όταν τους αγοράσετε και αφού τους φορέσετε. Πάντοτε να καθαρίζεται τα κοσμήματα που σας δωρίζουν.

Ορισμένοι κρύσταλλοι δεν χρειάζονται καθάρισμα . Ο κιτρίνης , ο κυανίτης και ο αζεστουλίτης είναι  αυτοκαθαριζόμενοι . Ο διάφανος χαλαζίας και ο κόκκινος χαλκηδόνιος ή κορνεόλη καθαρίζουν άλλους κρυστάλλους. Μπορείτε να κρατήσετε  τους κρυστάλλους κάτω από νερό που τρέχει ή να τους βυθίσετε σε θαλασσινό νερό ή αλατόνερο. Μπορείτε ακόμη να τους τοποθετήσετε κάτω από το φως του ήλιου ή του φεγγαριού για λίγες ώρες.